Правителството на Малайзия обжалва съдебно решение, което отхвърли дългогодишна забрана

...
Правителството на Малайзия обжалва съдебно решение, което отхвърли дългогодишна забрана
Коментари Харесай

Правителството на Малайзия обжалва решение християните да използват думата Аллах

Правителството на Малайзия апелира правосъдно решение, което отхвърли дългогодишна възбрана и разреши на християните в мюсюлманската страна да употребяват " Аллах " при обръщането си към Бог , осведоми Агенция Франс Прес.

Думата е извънредно разединяваща в мултиетническа Малайзия. Християните се оплакват, че опитите да им се попречи да я употребяват акцентират разрастващото се въздействие на консервативния ислям.

Но някои мюсюлмани упрекват християнското малцинство в прекрачване на границите . През последните години въпросът провокира религиозно напрежение и принуждение.

Миналата седмица съд в Куала Лумпур постанови, че християните могат да употребяват " Аллах " в изявленията си , като поддържа член на малцинството и анулира възбрана, която датира от 1986 година

Съдия реши, че възбраната е противоконституционна, защото главният закон на страната подсигурява независимост на вероизповеданието.

Правителството обаче апелира решението в апелативния съд, защото " не е предостатъчно " от отсъждането. Властите от дълго време настояват, че в случай че се разреши на немюсюлмани да употребяват думата Аллах ", може да обърка мюсюлманите и да ги накара да сменят религията.

Случаят е от 13 година, когато управляващите иззеха религиозни материали на локалния малайски език от християнин на летище в Куала Лумпур. В материалите е упомената думата " Аллах ". Впоследствие дамата внесе правосъдна тъжба против възбраната християните да употребяват думата.

По-малко от 10% от 32 милиона жители на Малайзия са християни, те най-вече са от китайски и индийски генезис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР