Правителството на Китай се опитва да разсее икономическите страхове след борбата с дълга на предприемача на недвижими имоти

...
Правителството на Китай се опитва да успокои нервните купувачи на
Коментари Харесай

Правителството на Китай се опитва да успокои нервните купувачи на жилища, след като основен предприемач на недвижими имоти пропусна плащане по своите многомилиардни доларов дълг, съживявайки страховете за нестабилните финанси на индустрията и тяхното въздействие върху затруднената китайска икономика

От JOE McDONALD AP Business Writer 17 август 2023 г., 12:57 ч. Китай, което изолира финансовата си система от глобалните капиталови потоци, казват икономисти. Но те подчертават борбата на индустрията под натиска на управляващата комунистическа партия за намаляване на растящия дълг, който се разглежда като икономическа заплаха. Това доведе до фалит на стотици малки предприемачи и потисна икономическия растеж на Китай.

Епизодът „Селска градина“ има ехо от Evergrande Group, която се опитва да преструктурира над 340 милиарда долара, дължащи се на банки и облигационери. Страховете от евентуален фалит на Evergrande през 2021 г. разтърсиха световните пазари, но те намаляха, след като Китайската централна банка заяви, че проблемите й са овладени и Пекин ще поддържа функционирането на кредитните пазари. Служител на централната банка каза през март условията за финансиране са се „подобрили значително“.

Финансовите пазари бяха разтърсени, когато Country Garden Holdings Co. пропусна две плащания на обща стойност 22,5 милиона долара поради купувачи на облигации, деноминирани в долари на 6 август. Има 30-дневен гратисен период, преди да бъде обявено в неизпълнение.

Говорител на правителството се опита да успокои обществеността и финансовите пазари, заявявайки, че условията се подобряват и регулаторите поставят дълга под контрол.

„Рисковете на жилищните предприятия се очаква да бъдат постепенно решени“, каза Фу Линхуи от Националното статистическо бюро.

Промените в политиката „ще помогнат за повишаване на доверието на пазара“, каза Фу на пресконференция. „Очаква се потреблението на жилища и желанието на жилищните предприятия да инвестират постепенно да се подобрят.“

В четвъртък половин дузина купувачи на жилища седнаха пред строящ се комплекс Country Garden в Пекин до табела, която казва, че се „борят за правата си“ от 97 дни.

Купувачите на жилища, които седяха под палатка при 31 C (89 F) жега , отказаха да разговарят с репортер, но охранител каза, че жалбата им произтича от проект за Country Garden в Малайзия.

Country Garden, по-рано смятан за един от финансово най-здравите в Китай разработчици, спря търговията на своите облигации в понеделник на китайските борси. Това последва предупреждение миналата седмица, че може да отчете загуба от до 55 милиарда юана (7,5 милиарда долара) за първата половина на 2023 г.

В чужбина въздействието „изглежда вероятно да е ограничен“, каза Дженифър Маккеоун от Capital Economics в доклад.

Чуждестранните инвеститори се оттеглиха от китайски недвижими имоти след предишни неизпълнения и „политиците трябва да предприемат стъпки за да предотврати срив в Китай“, каза Маккеоун.

Недвижимите имоти задвижиха икономическия бум на Китай, но строителните предприемачи заеха много, докато превърнаха градовете в гори от жилищни и офис сгради . Това помогна за увеличаване на общия корпоративен, правителствен и домакински дълг до еквивалента на повече от 300% от годишното икономическо производство, необичайно високо за страна със среден доход.

След години на предупреждения, които доведоха до намаляване на кредитния рейтинг на китайското правителство от глобалните рейтингови агенции през 2017 г., управляващата партия взе мерки срещу дълговете за недвижими имоти през 2020 г. Тя наложи контрол, известен като „три червени линии“, които забраняват на силно задлъжнелите разработчици да вземат повече заеми, за да плащат от облигациите и банковите заеми с падежа им.

Слабата индустрия за недвижими имоти усложнява усилията на правителството на китайския лидер Си Дзинпин да обърне задълбочаващия се икономически спад след възстановяване след края на антивирусните контроли отпаднаха по-рано от очакваното.

Икономиката нарасна със стабилни 2,2% през предходното тримесечие през периода януари-март. Но това падна до едва 0,8% през трите месеца, завършващи през юни. Това се равнява на годишен темп от 3,2%, което би било сред най-слабите в Китай от десетилетия.

Увеличаването на разходите за недвижими имоти беше решението на управляващата партия за предишни спадове. Правителството на Xi облекчи ограниченията за вземане на заеми от предприемачите и каза на банките да отпускат заеми на купувачите на жилища. Но изглежда се опитва да се придържа към общата си цел за намаляване на дълга.

Недвижимите имоти представляват около 20% от икономиката на Китай. Когато се добавят разходите за стомана и мед за строителство, мебели и други свързани покупки, оценките за техния дял в икономиката нарастват до 35%.

Недвижимите имоти проблемите причиняват порочен кръг, като карат нервните домакинства да отлагат жилища, автомобили и други големи покупки, което от своя страна допълнително потиска икономическата активност. Продажбите на автомобили се свиха с 2,6% през юли спрямо вече пониженото ниво от миналата година при антивирусни ограничения.

Борбата с дълга на Country Garden може да „отблъсне потенциалните купувачи на жилища далеч от частните предприемачи, “, се казва в доклад на Moody's Investors Service. Това би „отслабило ефектите от всякакви потенциални подкрепящи мерки от страна на правителството за стабилизиране на продажбите на имоти.“

Индустрията също може да бъде притисната, тъй като инвеститорите и банките се плашат да отпускат заеми на по-малки предприемачи, каза Moody's.

В знак на слабо търсене цените, платени за нови жилища, паднаха за втори месец през юли, според статистическото бюро. Цените в 35 по-малки града са намалели с 0,3% спрямо юни. Цените в 31 по-големи града се понижиха с 0,2%.

Продажбите на права за ползване на земя са намалели, което увеличава напрежението върху местните правителства, които се опитват да управляват дълговата тежест, която набъбна за сметка на борбата с пандемията от COVID-19.

Country Garden е основана през 1992 г. от Yang Guoqiang, бивш фермер и строителен работник. Янг предаде дяловете си през 2005 г. на 25-годишната си дъщеря Янг Хуиян. Тя беше класирана като най-богатата жена в Азия от списание Forbes с нетно състояние от 11 милиарда долара.

Състоянието на Ян Хуиян нарасна до 33,1 милиарда долара през 2020 г., което я прави 11-та- най-богатият частен човек в Китай, според Hurun Report, който следва богатите в страната. Тази седмица Forbes изчисли спада с почти 90% до 4,3 милиарда долара, тъй като цената на акциите на Country Garden се срина.

Възможните загуби на Country Garden са малка част от тези на Evergrande, със седалище в Шенжен , в съседство с Хонконг, който съобщи през юни, че е загубил 81 милиарда долара през 2021-22 г.

Но и двете се натъкнаха на един и същ проблем: имат повече активи, отколкото дълг но не може да превърне бавно продаващите се недвижими имоти в пари достатъчно бързо, за да се изплати на заемодателите.

Country Garden отчете 1,7 трилиона юана (233 милиарда долара) срещу 1,4 трилиона юана (193 долара милиарда) пасиви в края на 2022 г. Списанието за бизнес новини Caixin цитира неидентифициран източник, който каза, че разработчикът може да има допълнителни 200 милиарда юана (27 милиарда долара) дългове.

Разработчикът имаше само 147,6 милиарда юана (20 милиарда долара) пари в брой. Около 60 милиарда юана (8 милиарда долара) са депозити на купувачи и други пари, които не могат да се използват свободно. Продажбите от 10 август тази година до юли са спаднали с 35% спрямо същия период на 2022 г. до 140,8 милиарда юана (19,3 милиарда долара). В него се казва, че продажбите през юли са паднали с 60%.

„Компанията се е сблъскала с най-големите трудности от създаването си“, каза нейният президент Мо Бин в изявление.

Country Garden имаше неизплатени облигации и обезпечени с активи ценни книжа за 104 милиарда юана (14,25 милиарда долара), включително 78 милиарда юана (10,7 милиарда долара) облигации, продадени в чужбина, според Caixin. Облигациите на стойност 7,3 милиарда юана (1 милиард долара) ще падежират през септември. според Moody's.

Evergrande, най-тежко задлъжнялата компания в глобалната индустрия, беше достатъчно голяма, че регулаторите се намесиха, за да контролират преструктурирането на дълга й, което все още не е завършено. Но те избегнаха спасяването на компанията или нейните кредитори, за да избегнат изпращането на грешно послание за необходимостта от намаляване на дълга.

Местните власти поеха контрола върху закъсалите строителни проекти на Evergrande, за да направят сигурно купувачите са получили апартаменти, които вече са платени.

Country Garden каза в изявление от 31 юли, че „ще потърси насоки и подкрепа от правителството и регулаторните органи.“< /p>

Властите все още не са казали дали компанията представлява достатъчно голям риск за регулаторите, за да се включат в нейното преструктуриране или да поемат строителни проекти.

___

Фотографът на AP Нг Хан Гуан допринесе.

___< /p>

Селска градина: https://countrygarden.com.cn/en/home

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР