Правителството на Кирякос Мицотакис беше подложено на кръстосан огън както

...
Правителството на Кирякос Мицотакис беше подложено на кръстосан огън както
Коментари Харесай

Скандал в Брюксел и маратонни разпити в Атина заради подслушването на гръцки опозиционер

Правителството на Кирякос Мицотакис беше подложено на пресечен огън както в Атина, по този начин и в Брюксел поради разкритията, че водачът на опозиционната партия ПАСОК и евродепутат Никос Андрулакис е бил подслушван от службите за сигурност.

Според гръцките управляващи - телефонът на Андрулакис e подложен под наблюдаване, без да се нарушава закона и по самодейност на прокуратурата, само че основанията за следенето му по този начин и не са оповестени обществено.

Самият министър председател Мицотакис оцени като " неправилно " подслушването на опозиционния политик, тъй като службите са подценили " политическите измерения " на дейностите си.

Скандалът избухна още преди няколко седмици, само че в този момент доближава до поредна върхова точка, откакто Народното събрание в Атина разгласи началото на " маратонна " сесия с чувания на всички забъркани в тази ситуация страни.

Новият шеф на разузнаването и двама негови прародители, шефът на информационния регулатор на Гърция и двама апелативни прокурори са призовани да свидетелстват пред депутатите в Атина.

Бившият основен секретар на кабинета " Мицотакис " Григорис Димитриадис и някогашният шеф на Националната разследваща работа Панайотис Контолеон също са получили призовки, с цел да се явят на чуванията.

Всички ще свидетелстват по едно и също време на съвещание, което евентуално ще продължи повече от един ден. Показанията им ще се събират при закрити врата, като ръководителят на Народното събрание Константинос Тасулас изиска всички депутати да оставят мобилните си телефони отвън залата, с цел да няма приключване на информация.

Опозицията упорства за издание на стенограма от срещата, в която да бъдат заличени данните, засягащи националната сигурност, само че ръководещата " Нова народна власт " държи на позицията, че не може да се води обществен спор по вътрешни въпроси на службите за сигурност.

Скандалът към този момент се трансформира и в проблем за Брюксел - Европейският парламент реши да провежда лично съвещание, на което да организира чуване по проблема на 8 септември. Екологичен потенциал към този момент ревизира подобен СРС-скандал, обвързван с данните за потребление на израелския програмен продукт Pegasus за следене на политически съперници в Полша, Унгария, Испания и други Гръцкото държавно управление упорства Европейски Съюз да не се намесва във вътрешни политически разногласия, свързани с наказателни каузи.

Така или другояче, проблемите на Мицотакис от дълго време са излезли от границите на страната. Разследването се следи и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), откакто в хода на разкритията за Андрулакис бяха изнесени и данни, че гръцкото разузнаване е опитвало да подслушва и финансовия публицист Танасис Кукакис.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР