Правителството на Канада в понеделник сключи сделка със 120 000

...
Правителството на Канада в понеделник сключи сделка със 120 000
Коментари Харесай

Канада на път да се договори със стотиците стачкуващи служители

Правителството на Канада в понеделник подписа договорка със 120 000 федерални служащи , заяви " Ройтерс ". С това на процедура постави завършек на най-голямата стачка в обществения бранш в страната. Протестът затрудни изпълняването на доста услуги за жителите - от подновяването на паспорти до имиграцията.

Повечето стачкуващи се върнаха на работа след съвсем две седмици невъзможност. В същото време обаче  35 000 чиновници на приходната организация, които също напуснаха на 19 април, към момента договарят, заяви синдикатът Алианс на публичните услуги на Канада (PSAC).

Тази невъзможност ще продължи да забавя обработката на годишните данъчни заявления. Членовете на синдиката ще гласоподават дали да одобряват договорката " през идващите дни ", сподели PSAC.

" Това съглашение обезпечава значими изгоди за нашите членове, които ще слагат летвата за всички служащи в Канада ", сподели в изказване президентът на PSAC Крис Ейлуърд.

PSAC съобщи, че е осигурила общо нарастване на заплатите от 12,6% за четири години, откакто е отхвърлила оферта от 9% за три години, когато разгласи стачката. Сделката включва еднократно заплащане от 1845 американски $.
 Стачка на 155 000 федерални чиновници блокира Канада
Стачка на 155 000 федерални чиновници блокира Канада

Решени са да се борят до победа, като митингът им блокира доста услуги за жителите

Сделката не съумя да обезпечи работата от у дома, заложена в груповия трудов контракт, защото Съветът на финансите - федералният шеф - отхвърли. Но има съглашение за разглеждане на поръчките за отдалечена работа самостоятелно и в писмен тип, което отваря държавното управление за процеса на недоволство на чиновниците.

PSAC беше в групови договаряния за нов контракт от 2021 година, първият от пандемията от COVID-19, която наложи милиони да работят отдалечено.

Споразумението " ще има вълнообразен резултат, почтено казано, за останалата част от Канада ", сподели президентът на Канадския трудов конгрес Беа Бруске пред " Ройтерс ", преди съглашението да бъде финализирано.

" Всички огромни работодатели от частния бранш и всички други провинциални и териториални държавни управления " ще вземат под внимание детайлностите на договорката, сподели Бруске.

Що се отнася до отдалечената работа, Министерството на финансите сподели, че ще бъдат позволени до три дни в седмицата от у дома - както към този момент беше казусът - и че ще бъдат основани обособени панели за справяне с опасенията на чиновниците.

" Тези покупко-продажби са обективни, конкурентни и рационални и носят непоклатимост на държавните чиновници и канадците ", сподели президентът на финансовия съвет Мона Фортие в изказване.

" Хубаво е да забележим, че стачката е завършила ", сподели Робин Силвестър, основен изпълнителен шеф на Vancouver Fraser Port Authority, федералната организация, отговаряща за пристанището на града, най-голямото в Канада, където дефицитът на инспектори по зърното заплашваше да забави износа.

Канада е четвъртият по величина експортьор на пшеница в света. Работници на един от седемте зърнени терминала във Ванкувър забавиха с митинга си товаренето един ден, само че въпреки всичко с останалите на работа  продължиха инспекциите на корабите, сподели Силвестър.
 Работата от у дома във фокуса на стачката в Канада
Работата от у дома във фокуса на стачката в Канада

Това стана допустимо след пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР