Правителството на Израел одобри споразумение за спиране на огъня в

...
Правителството на Израел одобри споразумение за спиране на огъня в
Коментари Харесай

Споразумение между Израел и „Хамас”: Очаква се прекратяване на огъня и освобождаване на заложници

Правителството на Израел утвърди съглашение за прекъсване на огъня в Ивицата Газа, което включва замяна на заложници за палестински пандизчии.  Според сделката минимум 50 дами и деца, отвлечени в Ивицата Газа, ще бъдат освободени по време на 4-дневното помирение. В подмяна Израел ще освободи 150 палестински дами и деца от своите затвори. За всеки последващи 10 освободени заложници паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден.

Споразумението включва още допускане на филантропична помощ в Газа, а „ Хамас ” би трябвало да обезпечи достъп на Червеният кръст до останалите отвлечени от групировката. То е издействано с посредничеството на Катар. Роля имат и Съединените щати.
Прочетете още
„ Това, върху което ще се фокусираме е „ Хамас ” и военните му дейности. Докато не получим друго разпореждане от израелското държавно управление, ще продължим да се сражаваме. Когато договорката влезе в действие ще я съблюдаваме, само че ще сме доста бдителни на терен, тъй като имаме неприятен опит с „ Хамас ” от 2014 г, когато те нарушиха интернационално издействано преустановяване на огъня. Надяваме се, че израелските заложници ще се завърнат безвредно след 46 дни в плен ”, съобщи подполковник  Джонатан Корникус.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства съглашението за краткотрайно преустановяване на огъня сред палестинската войнствена формация " Хамас " и Израел, което ще докара до освобождението на някои заложници, държани сега в линията Газа, съобщи ДПА.

" Изключително съм удовлетворен, че някои от тези смели души, които устояха седмици в плен и бяха подложени на неописуемо тестване, ще се съберат със фамилиите си, откакто това съглашение бъде приложено в своята целокупност ", сподели Байдън, представен в изказване на Белия дом.

Байдън благодари на Катар и Египет за " решителното им водачество и партньорство " при договарянето на договорката. " И правя оценка уговорката, който министър-председателят (на Израел) Нетаняху и неговото държавно управление поеха в поддръжка на удължена пауза, с цел да се подсигурява, че тази договорка може да бъде изцяло изпълнена и да се обезпечи даването на спомагателна филантропична помощ за облекчение на страданията на почтените палестински фамилии в Газа ", сподели още президентът.

Той съобщи, че договорката " би трябвало " да докара до освобождението на някои американски заложници. " Няма да спра, до момента в който всички те не бъдат освободени ", добави той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР