Правителството на Хонконг отбеляза 22-та годишнина от връщането на бившата

...
Правителството на Хонконг отбеляза 22-та годишнина от връщането на бившата
Коментари Харесай

Хонконг отбелязва 22-та годишнина от връщането си на Китай с церемония и протести

Правителството на Хонконг означи 22-та годишнина от връщането на някогашната английска колония на Китай на фона на борба сред полиция и протестиращи, съобщи Асошиейтед прес.

Церемония по издигане на флага се състоя при нараснали ограничения за сигурност тази заран, а полицията употребява щитове, с цел да отблъсне стачкуващите, блокирали близка улица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хонконгските водачи и присъстващите посетители наблюдаваха церемонията в градския конгресен център, вместо на открито, както е нормално. Правителството посочи като причина неприятното време след лек дъжд по-рано сутринта.

Главният админ на Хонконг Кари Лам сподели, че поредицата митинги, в които се включиха стотици хиляди студенти и други участници, са й посочили, че би трябвало да се вслушва повече в гласа на младежта и народа. Хонконгската ръководителка беше подложена на унищожителни рецензии за опита й да прокара закон, който би разрешил екстрадицията на обвинени, с цел да бъдат съдени в континентален Китай.

" Това ме накара изцяло да осъзная, че като политик би трябвало непрекъснато да си подсещам за нуждата да разбирам публичните настроения вярно ", съобщи тя в петминутната си тирада на събитието.

Лам посочи, че желанията на ръководещите са положителни. Тя увери, че ще си вземе поука и ще подсигурява, че в бъдещата си работа държавното управление ще се старае да бъде по-близо до хората и да реагира на настояванията, мненията и вижданията на обществеността.

Охраната изведе от залата на конгресния център продемократичен народен представител, който прикани Лам да подаде оставка.

За следобяд е планувано протестно шествие, което се чака да бъде по-многолюдно от нормално заради необятната опозиция против дейностите на държавното управление в последно време, пробудили страховете, че Китай последователно разрушава свободите в Хонконг. Според уредниците в предходните две демонстрации против законопроекта са взели участие над един милион души.

Демонстрантите се събираха през днешния ден от ранни зори. Кореспонденти на Франс прес оповестиха, че минимум три булеварда са изпълнени с младежи, които са почнали да издигат барикади.

Според ДПА стачкуващи останали цяла нощ край държавния комплекс, с цел да стачкуват по време на церемонията по издигане на знамето. Към 7,30 ч. локално време по улиците към този момент имало хиляди хора с каски и маски. Местната медия Епъл Дейли заяви, че в града са ситуирани 5000 служители на реда, в това число в цялостно снаряжение за битка с безредиците.

Полицията е употребила палки и сълзотворен газ против стачкуващи, окупирали път покрай държавния комплекс. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР