Правителството на Доналд Тръмп предприе настъпателна кампания, включваща речи и

...
Правителството на Доналд Тръмп предприе настъпателна кампания, включваща речи и
Коментари Харесай

Как САЩ започнаха кампания против иранските лидери

Правителството на Доналд Тръмп предприе настъпателна акция, включваща речи и онлайн изказвания, с цел да сътвори ужас и да притисне Иран да постави завършек на нуклеарната си стратегия и на поддръжката си за войнствени групировки, споделиха американски представители, осведомени по въпроса.

Повече от половин дузина сегашни и някогашни длъжностни лица настояват, че акцията, подкрепена от държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън, цели да спомага на самодейността на американския президент Доналд Тръмп да задуши стопански Иран посредством наново налагане на тежки наказания. Кампанията се ускори, откогато Тръмп изтегли страната си на 8 май от подписано през 2015 година съглашение сред седем страни, чиято цел бе да не разреши на Иран да създава нуклеарни оръжия.

Източниците споделиха, че акцията показва иранските водачи в отрицателна светлина, като на моменти се употребява информация, която е пресилена или опонира на други публични изказвания, в това число на предходни държавни управления. Белият дом отхвърли да разяснява акцията. Държавният департамент също отхвърли да приказва по тематиката, в това число за ролята на Помпейо.

Високопоставен ирански представител, поискал анонимност, я разкритикува и сподели, че Съединени американски щати пробват на вятъра да подкопаят държавното управление от Ислямската гражданска война през 1979 година " Опитите им още веднъж ще се провалят ", сподели той.

Повече сериозни изявления

Ако се направи обзор на профила в " Туитър " на фарси на Държавния департамент и неговия уеб страница " Шеър Америка ", показан като платформа за спор за демокрацията и други въпроси, прави усещане, че има редица сериозни към Техеран изявления през последния месец.

Иран е тематика на четири от петте материала, които излизат на челна позиция в рубриката " Противопоставяне против насилието и екстремизма ". Те включват заглавия като " Тази иранска самолетна компания оказва помощ за разпространението на насилието и терора ".

В изявления и речи в обществените мрежи Помпейо се обръща непосредствено към иранците, иранската диаспора и към света. На 21 юни Помпейо качи в " Туитър " графики, озаглавени: " Протестите в Иран се разрастват ", " Иранският народ заслужава съблюдаване на човешките права " и " Иранските революционни гвардейци забогатяват, до момента в който иранските фамилии изнемогват ". Туитовете бяха преведени на фарси и препечатани на уеб страницата " Шеър Америка ".

Вчера Помпейо изнесе в Калифорния тирада, озаглавена " Да подкрепим иранските гласове ", и се срещна с американци от ирански генезис, доста от които са избягали от Ислямската гражданска война, при която бе свален от власт шах Мохамед Реза Пахлави.

" Нека се изразя ясно, не се опитваме да сменим режима. Искаме да променим държанието на иранското държавно управление ", съобщи представител на Държавния департамент в отговор на въпрос на организация " Ройтерс ".

" Знаем, че караме Иран да вземе някои сложни решения. Иранците или могат да трансформират метода си на поведение, или ще им бъде все по-трудно да се заемат със зловредни действия, сподели източникът, поискал анонимност. Смятаме, че предлагаме доста позитивна визия за това, което може да се реализира, и за това, което може да получи иранският народ. "

Агресивна акция

Част от информацията, която държавното управление популяризира, е непълна или изкривена, споделят актуалните и някогашни длъжностни лица.

В тирада на 21 май във Вашингтон Помпейо сподели, че иранските водачи са отказали да употребяват за богатството на своя народ отблокираните от нуклеарната договорка средства и вместо това са ги похарчили за войни и корупция.

Противоположно мнение изрази шефът на Агенцията за военно разузнаване на Съединени американски щати Робърт Ашли, който сподели на чуване пред сенатска комисия през март, че икономическите разноски остават кратковременен приоритет на Техеран макар някои разноски за силите за сигурност.

Помпейо упрекна също по този начин " спонсорирани от Иран шиитски милиции и терористи ", че са се внедрили в иракските сили за сигурност и са заплашили иракския суверенитет в интервала на деяние на нуклеарното съглашение.

Въпреки че съперници упрекват подкрепяните от Иран иракски милиции в нарушение на човешките права на цивилни, което тези групировки отхвърлят, милициите се бориха против екстремистите от организацията " Ислямска страна " и помогнаха да се предотврати нейното разпространяване на цялата територия на Ирак през 2014 година, откакто иракската войска се срина.

След това те подкрепиха подкрепяните от Съединени американски щати настъпления, при които беше освободена територията под контрола на " Ислямска страна ", а някои отряди станаха част от иракските сили за сигурност.

Представителят на Държавния департамент призна, че милициите, известни като Сили за национална готовност, са по закон част от иракските сили за сигурност и че изиграха роля в боевете против " Ислямска страна " през 2014 година

Той обаче сподели: " Някои от недисциплинираните отряди на тези Сили за национална готовност са изключително близки до Иран, извършват напътствията му и в предишното са правили незаконни действия и тероризъм. Тези групи са също толкоз огромен проблем за иракската страна, колкото и за нас. "

Експерти споделят, че администрацията също по този начин преувеличава близостта на Иран с афганистанските талибани и " Ал Каида ", наричайки ги съзаклятници.

Държавният департамент не отговори на поискания коментар по отношение на точността на информацията, която популяризира. Твърде рано е да се дефинира въздействието на осведомителната акция на администрацията, споделиха американски представители.

Два вероятни резултата

Карим Саджапур, специалист по Иран от фондация " Карнеги " за интернационален мир, сподели, че тактиката за икономическо задушаване на Иран и предизвикателство на публично неодобрение от управлението цели да докара до един от два вероятни резултата.

" Първият резултат е капитулация, принуждаване на Иран да ограничи още повече освен нуклеарната си стратегия, само че и районните си упоритости, сподели Саджапур. Вторият резултат е имплозия на ислямската република. "
Но някои американски представители и други специалисти предизвестяват, че посредством всяването на ужас в Иран американското държавно управление може да провокира по-авторитарно ръководство и по-агресивна външна политика, а това да усили опасността от борба сред Съединени американски щати и Иран.

Вашингтон от дълго време назовава Иран най-голямата страна - спонсор на тероризма, тъй като Техеран въоръжава и финансира групировки медиатори като ливанската " Хизбула ". Иранските водачи приканват за заличаване на Съединени американски щати и Израел, а ирански марионетни структури избиха стотици американски бойци и дипломати след Ислямската гражданска война.

Това даде на предходни държавни управления доста материал за водене на пиар акции против Техеран, в това число с опити за директни обръщения към иранския народ.

Правителството на Джордж Буш сътвори радио " Фарда ", финансирана от Съединени американски щати медия, която излъчва по думите й " справедливи и точни вести и информации за опълчване на държавната цензура и основаното на идеология медийно отразяване ".

Правителството на Обама сътвори през 2011 година акаунт в " Туитър ", списван на фарси. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР