Правителството на четворната ляво-центристка коалиция (ПП, ДБ, БСП и ИТН)

...
Правителството на четворната ляво-центристка коалиция (ПП, ДБ, БСП и ИТН)
Коментари Харесай

Захариева: ГЕРБ направи България непреодолим фактор на Балканите, РСМ е жертва на югославската пропаганда

Правителството на четворната ляво-центристка коалиция (ПП, Демократична България, Българска социалистическа партия и ИТН) се провали в исторически миг, не успявайки да даде ясна поръчка за ролята на България след съветската инвазия в Украйна.

Четворната коалиция непосредствено обслужи съветския енергиен интерес, само че не в името на това българските жители и бизнес да заплащат по-ниски цени, а с цел да вкарат медиатори.

Антибългарската вълна в районен съд Македония от дълго време се трансформира в антиевропейска. До ден-днешен жителите на РСМ са жертва на комунистическата югославска агитация на ненавист към България.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Екатерина Захариева, някогашен вицепремиер и външен министър (2017-2021 г.), претендент за народен представител и лидер на листата на ГЕРБ в Пазарджик.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с нея.

БГНЕС: Г-жо Захариева, кои са най-важните външнополитически решения, които България би трябвало да одобри неотложно?

Екатерина Захариева: Управленията на ГЕРБ съумяха да нареждат България като неизпълним фактор на Балканите и Източна Европа с явен евро-атлантически облик. Инерцията от положените старания бе значително изгубена в последната година и половина поради поредицата от избори, нестабилната политическа среда, неналичието на ясни цели и водачество при ръководството на така наречен смяна.

Какво се случи през това време? Русия атакува вероломно Украйна а държавното ни управление, раздирано от идеологически противодействия сред съдружните сътрудници, даже отхвърляше да употребява думата “война ”.

Наложи се ГЕРБ да избавя незабавно в Народното събрание интернационалната известност на страната ни, а хиляди доблестни жители демонстрираха, че българските домове са отворени за бежанците от Украйна, до момента в който от страна на изпълнителната власт наблюдавахме безпорядък, суматоха и липса на координирани дейности.

Когато украинският външен министър Кулеба бе на посещаване у нас, той не бе позволен в пленарната зала. Зеленски също не бе поканен да направи послание към Народното събрание ни за разлика от десетки други демократични страни. Позорът на “Продължаваме смяната ” и техните съдружни сътрудници бе забелязан от целия свят.

Доминираният от четворната коалиция парламент, едвам след напън от ГЕРБ-СДС, одобри декларация по Украйна, в същото време отказвайки да впише понятието “санкции ” във връзка с Руската федерация.

България би трябвало да продължи изрично пътя си към участие в Еврозоната, както и да приключим процеса по дефинитивно присъединение към Шенген. По време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз, България върна тематиката за Западните Балкани в дневния ред. Българските държавни управления би трябвало да подкрепят и интензивно да лидират този диалог, полагайки старания да споделят интеграционния опит на страната ни. Затова и още веднъж с помощта на ГЕРБ в Народното събрание бе реализирано решение за техническо започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония при цялостни гаранции за националните ни ползи. Правителството ни направи за смях в цяла Европа, откакто министър председателят излъчваше противоположни сигнали от посланията на дипломатическата работа - нещо невиждано във външната ни политика след края на комунизма. България би трябвало да бъде и дейна при оформяне на общата политика на Европейски Съюз за сигурност и защита. Предстоят още тежки решения, тъй като Кремъл разпъна нова Желязна завеса в Европа, единствено че този път България е от другата страна и би трябвало да го покаже. Путин е обезверен, откакто заплашва с нуклеарно оръжие.

Нужни са незабавни дейности и във връзка с миграцията. По времето на ГЕРБ нашата граница бе най-добре защитавана в Европейски Съюз, а преди няколко седмици две млади момчета служители на реда изгубиха живота си, прегазени от трафикант, шофиращ рейс с мигранти в центъра на Бургас. Това е толкоз неуместно, колкото и несъответстващите цели на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков, който се занимаваше с противозаконните арести на нашия водач и сътрудници от партията. Между другото, замислете се в коя друга страна през днешния ден арестуват опозиционни водачи.

България би трябвало ясно да изрази позиция, че миграционната тежест би трябвало да е споделена сред всички страни членки. Това значи обновяване на дейния разговор на българското държавно управление с Република Турция и Република Гърция в региона на миграцията, запазване на взаимната граница и битката против трафика на хора.

БГНЕС: Политическата рецесия в страната може ли да докара до опасности за сигурността ни?

Екатерина Захариева: Това от дълго време е реалност. Какъв по-голям пробив от това трафикант на мигранти да убие служители на реда навътре в страната?

Правителството на Политическа партия не водеше деен разговор с Република Турция по мигрантския напън и разреши границата ни да стане елементарно преодолима за незаконни мигранти, подпомагани от трафиканти на хора.

Ами дейностите ни след експлоадирането на войната?

Правителството на четворната ляво-центристка коалиция (ПП, Демократична България, Българска социалистическа партия и ИТН) се провали в исторически миг, не успявайки да даде ясна поръчка за ролята на България след съветската инвазия в Украйна. Управляващите не утвърдиха изпращането на публична военна помощ за Украйна, което даваше късмет за модернизирането на българските отбранителни качества през съюзническите стратегии за взаимопомощ. А в това време изнасяха оръжие скрито, през други страни.

Четворната коалиция не съумя да приключи поръчката за втория пакет самолети F-16 и забави модернизацията на българската бойна авиация.

Прекъсването на заплащанията по контракта с “Газпром ” не бяха съпроводени с договаряния за дълготрайни и сигурни различни доставки на природен газ. Бяха върнати непосредствено свързани с “Газпром ” медиатори при доставките, което усили трагично цените, без да диверсифицира източниците.

Правителството на Политическа партия заплаши Европейска комисия с блокиране на шестия пакет наказания против РФ, в случай че България не получи изключение от възбраната за импорт на съветски нефт. По този метод четворната коалиция непосредствено обслужи съветския енергиен интерес в областта на петролния рандеман, само че не в името на това българските жители и бизнес да заплащат по-ниски цени, а с цел да вкарат медиатори.

БГНЕС: След повдигането на българското несъгласие във връзка с РСМ за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз в западната ни съседка избухна нова вълна от антибългарска акция. В Брюксел схващат ли, че македонизъм е несъответстващ с европейските полезности и, че той няма място в Европейски Съюз?

Екатерина Захариева: О, да. Трябва да сме наивни, че Брюксел не схваща нашите терзания. Урсула фон дер Лайен надали ще не помни по какъв начин я посрещнаха в Народното събрание на Северна Македония - с плакати „ Предатели на народа ”, „ Народът сподели НЕ, осъзнайте се ”, „ Езикът е еднаквост ”, „ Чеда на заевизма, връщате фашизма ”.

Ами френският президент, ами комисарят по разширението? Отдавна антибългарската вълна стана антиевропейска. Всички знаем кой има интерес от това, кой не желае Северна Македония да влезе в Европейския съюз и кой желае Балканите да продължат да са нестабилни.

Нима мислите, че европейските посланици в Скопие не видяха преди няколко дни по какъв начин на трибуните на стадиона им публиката освирка националния ни химн и наскърбяваше футболистите ни. Видяхте ли такова отношение в Разград, когато приехме техния футболен тим?

Едно би трябвало да е ясно на политиците в Скопие, Европейският съюз подсигурява по-добър живот на техните жители и те желаят тъкмо това, само че вместо да вървят по пътя на добросъседството, и до през днешния ден са жертва на комунистическата югославска агитация на ненавист към България. Затова желаеме тази страна да отвори архивите на тайните си служби, да се почисти от сътрудниците на някогашната комунистическа полиция в редиците си, да отстрани езика на омразата от учебниците и медиите. Никой не си избира съседите, няма по какъв начин да си преместим страните по-далече, тъй че е неуместно и непоносимо да живеем по този метод - в ненавист. И който подклажда това, ще бъде осъден грубо, в случай че не в този момент, то от историята.

БГНЕС: Кои са най-важните ограничения, които България би трябвало да одобри за гарантиране на енергийната си сигурност?

Екатерина Захариева: Диверсификация на доставките, а не пазаруване на съветски газ през медиатори с 30 на 100 оскъпяване.

Ключови за пазарната интеграция са междусистемните газови връзки с Република Гърция и Република Сърбия, присъединяване в терминала за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция; както и разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турската до българо-сръбската граница.

България към този момент не зависи от един източник и маршрут за доставка на газ. През идващите години ще бъдат приключени основни планове за цялостното създаване на „ Газов хъб „ Балкан ”.

Необходимо е да бъде потърсена опция за ускорение на темповете за завършване на почналия през 2018 година развой за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, както и на изследванията в Черно море.

Производителите на сила от възобновими източници би трябвало да бъдат улеснени откъм административни процедури и да имат тласък да се конкурират на пазара. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР