Правителството на Австрия ще ограничи повишението на наемите в страната,

...
Правителството на Австрия ще ограничи повишението на наемите в страната,
Коментари Харесай

Австрия слага таван на ръста на наемите

Правителството на Австрия ще ограничи покачването на наемите в страната, в отговор на апелите за справяне с последствията от инфлацията, написа Bloomberg.

Годишният ритъм на повишаване на наемите ще бъде стеснен до 5% за идващите три години, като ограничаването ще обгръща жилищата с контролиран и субсидиран наем, заяви канцлерът Карл Нехамер пред кореспонденти.

Мярката цели да смекчи възходящия напън върху съдружното държавно управление, което би трябвало да насрочи парламентарни избори до края на идната година.

Тя ще бъде приложена за към три четвърти от жилищата в страната, която има един от най-високите дялове в Европейски Съюз на наематели поради системата от субсидирани и общински жилища.

Таван върху нерегулираните частни контракти е законово неосъществим ", изясни канцлерът.

Наемите нарастват внезапно в доста европейски страни поради неналичието на предложение на нови жилища, само че растежите на цените в Австрия са свързани най-вече със законите, ръководещи строго контролирания пазар.
Още промени
Наемите нормално се покачват автоматизирано, когато инфлацията надвишава избран предел. Някои наематели в субсидирани жилища са изправени пред растеж от 15% при промяна в контракта им два пъти в годината, заяви Нехамер.

Във Виена строителният взрив през последните 10 години прибави десетки хиляди нови жилища, в това число субсидирани жилища, издигнати в съдействие с градските управляващи, и това смекчава ненапълно натиска върху пазара.

Съобщението на държавното управление е част от стратегия, включваща редица други ограничавания за справяне с растящите разноски за живот. Правителството планува още заледяване на магистралните такси и на цените на годишните карти за влакове, употребявани от стотици хиляди хора.

Канцлерът удостовери също по-ранна самодейност за налог свръхпечалба за енергийните компании, който обаче ще бъде въведен на по-ниско равнище от първичните известия. Ръководителите на страната се стремят също да поддържат конкуренцията и прозрачността на цените в някои промишлености.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР