Правителството на Афганистан и представители на Талибаните са постигнали ключово

...
Правителството на Афганистан и представители на Талибаните са постигнали ключово
Коментари Харесай

Правителството на Афганистан и Талибаните постигнаха историческо споразумение

Правителството на Афганистан и представители на Талибаните са постигнали основно авансово съглашение в процеса на мирни договаряния. Това е първото сходно съглашение от 19 години насам, съобщи Ройтерс.

Преговарящите са се съгласили на условия, написани на три страници, които поставят главните за воденето на договаряния за обща политическа пътна карта.

Говорител на президента на страната съобщи, че документът е „ значима стъпка напред към разискването на главните въпроси, като цялостно преустановяване на огъня, което е основно условие на афганистанския народ “.

Американският държавен секретар Майк Помпео поздрави двете страни за „ постоянството в търсенето на обща позиция “ и добави, че Съединени американски щати ще работят „ целеустремено с всички страни в преследването на съществено намаляване на насилието и за постигането на помирение “.

Споразумението идва след месеци на договаряния в съдействието на Съединени американски щати в столицата на Катар Доха.

В същото време обаче талибаните към момента не престават военните дейности против позиции на държавното управление в Афганистан.

Миналият месец двете страни бяха покрай сключването на съглашението, само че тогава талибаните се отхвърлиха да подпишат, защото настояха в документа другата страна да не бъде представяна като държавното управление на страната, защото съгласно тях то не е законно определено на власт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР