Правителството много добре знае как да се справи със скока

...
Правителството много добре знае как да се справи със скока
Коментари Харесай

Как турската лира стана лиричка дори според президента Ердоган

Правителството доста добре знае по какъв начин да се оправи със скока на цените, който през февруари доближи 20-годишен най-много на годишна база, увери турският министър на финансите

Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреттин Небати увери, че държавното управление доста добре знае по какъв начин да се оправи със скока на цените, който през февруари доближи 20-годишен най-много на годишна база, и че е въпрос на време високата инфлация да бъде преборена.

Дори и президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче несъзнателно открои обезценяването на турската национална валута напоследък, наричайки я преди няколко дни с умалителна форма. Само "200 лирички ", сподели Ердоган, ще коства прекосяването на автомобил през новооткрития мост над Дарданелите, а думите му провокираха голям брой мнения, осведоми Българска телеграфна агенция.

"Да ни е честита новата валута "лиричката ", написа в Туитър Мюрсел Албан, народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия. "Не е транспортен съд, а корабче. Не е лира, а лиричка ", добави той, задавайки нова тематика в Туитър с хаштаг #liracik (лиричка), към която се причислиха и други консуматори на обществената медия.

"Това, което (Ердоган) назовава 200 лирички, е 5 на 100 от минималната заплата ", разяснява консуматор с профил Йозгюр Айдън.

Изчислението му е съвсем тъкмо - от началото на 2022 година минималната заплата в Турция бе увеличена с 50 % на 4250 турски лири, а 5 % от нея се равняват на 212,5 турски лири.

Други консуматори в Туитър означиха, че 200 лири в действителност е най-високата купюра на турската национална валута, а за "лирички " могат да приказват единствено хора, които разполагат със обилни финансови средства, като да вземем за пример тези, които получават заплата от 100 хиляди "лирички ", намеквайки за президента Ердоган.

Опозиционният в. "Сьозджу " илюстрира в понеделник голямото обезценяване на турската лира, като разгласява цената на една банкнота от 200 турски лири, съизмерена в щатски долари през 2009 година и през 2002 година Докато преди 13 години цената на лирата се е равнявала на 125 $, през днешния ден тя коства едвам 13,5 $, написа вестникът.

"Ние сме измежду тези, които най-добре знаят по какъв начин инфлацията да бъде победена. Тези дни ще отминат ", увери през уикенда министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати, представен от в. "Хюриет ". "Ние сме представители на мощна страна. Не превиваме врат пред компликациите ", сподели още той на протест на ръководещата партия в Шанлъурфа, Югоизточна Турция.

През февруари годишната инфлация в Турция надвиши 54 %, най-високото ниво от 2002 година насам, само че икономисти предсказват, че нарастването може да доближи до 70 % през идващите месеци вследствие на последствията от войната в Украйна, отбелязва в. "Дейли сабах ". Само през тази година лирата е изгубила 11 % от цената си по отношение на $.

На фона на скока на цените нараства и публичното неодобрение - през последните дни на разнообразни места в страната бяха проведени митинги. В окръг Самсун се състоя протест, проведен от Конфедерацията на синдикатите на държавните чиновници (КЕСК), с присъединяване на всички синдикати от черноморския регион, осведоми в. "Йеничаг ". Протестна проява - в окръг Маниса - организира и друга конфедерация на профсъюзи на работещите в обществения бранш, а в Денизли фермери излязоха на митинг с трактори против високите цени на нафтата и торовете.

Противно на класическите стопански теории, турският президент упорства, че високите лихви предизвикват инфлацията, и оказва напън върху централната банка да поддържа ниски лихвените проценти. През последните три поредни месеца обаче финансовата институция остави неизменен главния си лихвен %, който в интервала от септември до декември предходната година намали последователно от 19 на 14 %.

В опит да ограничи скока на цените държавното управление предприе редица ограничения - понижи Данък добавена стойност на главните хранителни артикули от 8 на 1 %, намали Данък добавена стойност за електричеството за битови потребности и напояване в земеделието от 18 на 8 %, промени цените за тока на семействата с ниско ползване и обезпечи държавна помощ за четири милиона семейства, с цел да се оправят с високите сметки за ток и газ. От януари фактурите за сила скочиха с над 50 % за семействата и с близо 130 % за бизнеса.

Правителството обаче твърди, че е способно да се оправи с растежа на инфлацията.

През декември Анкара съумя да стабилизира лирата посредством подкрепена от държавното управление скица, която пази депозитите в турска национална валута.

Според финансовия министър Небати схемата оказва помощ за задържането на курса на лирата на "стабилно и предвидимо ниво ". Пред вложители в Кан, Франция, предходната седмица, той предвижда, че инфлацията ще стартира да отслабва от лятото и добави, че Турция е решена да я сведе до едноцифрени стойности до юни 2023 година, когато в страната ще се проведат постоянни президентски и парламентарни избори.

Несъмнено това заричане е и залог за представянето на вота на Ердоган и неговата партия, чиято поддръжка, съгласно скорошно изследване на организация О Ре Дже (ORC), бележи съвсем ежемесечен спад през последната година. Според показаните данни поддръжката за ръководещата Партия на справедливостта и развиването се е свила от 36,8 на 28,1 % в интервала от февруари м.г. до март т.г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР