Правителството има намерение да заложиреален ръст на заплатитев бюджета за

...
Правителството има намерение да заложиреален ръст на заплатитев бюджета за
Коментари Харесай

Правителството предвижда ръст на заплатите за 2024 г.

Правителството има желание да заложи действителен растеж на заплатите в бюджета за 2024 година от най-малко 5%, колкото е плануваната инфлация.Това е бил акцентът на работната среща премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов заяви пред БНР , че се планува диференцирано нарастване на възнагражденията в другите държавни ведомства.

За да бъде реализиран действителен растеж на заплатите от най-малко 5 на 100, нарастването им би трябвало да е с 10 на 100 номинално. Конкретният % на покачването ще бъде друг за другите ведомства, разяснява президентът на Конфедерация на труда " Подкрепа " Димитър Манолов с ангажимента, че днешните диалози са напълно предварителни:

" Тези администрации, в които не бяха осъществени нараствания през последните два пъти за да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се чака малко по-високо нарастване. Не можем да приказваме за еднообразно нарастване за всички . Твърди се, че ще бъде диференцирано ".

На срещата е оповестено, че държавното управление прави разбор на политиката по приходите в бранша на администрацията:

" Макар и към този момент единствено на централната администрация, което е извънредно незадоволително. Харесах го дотолкоз, доколкото аз съм от дълго време уверен и мисля, че всички, които поне следят тези неща, знаят, че политиката по приходите в бранша на администрацията беше безредна и тя се формираше на база това кой началник на коя администрация е по-влиятелен ", означи Манолов.

Намеренията са още при образуването на бюджетите в обособените структури да вземат участие и представители на синдикатите, които да показват своите визии и претенции.

Проектът за Бюджет 2024 планува и растеж на пенсиите с към 10% през юли следващата година.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за следващата година беше повишен и от януари става 933 лв..

Промени при другите типове компенсации към този момент не се плануват. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР