Правителството и премиерът проявиха мъдрост с позицията си по случая

...
Правителството и премиерът проявиха мъдрост с позицията си по случая
Коментари Харесай

Плюсове и минуси на българската позиция по казуса Скрипал



Правителството и министър председателят демонстрираха мъдрост с позицията си по случая " Скрипал ". Балансът, който се пробва да откри кабинетът, е верен и няма да се стигне до затруднения – да се отвори малка врата към по-остри дейности от наша страна по отношение на Русия – т.е. изпъждане на дипломати. Чака се резултатът от този противен случай. Този коментар направи в изявление за " Хоризонт " Бриго Аспарухов, някогашен шеф на разузнаването. Не позволявам, че този случай ще бъде обяснен и развързан и няма да се получат никакви доказателства, че Русия е забъркана в тази отвратителна история, предвижда Аспарухов.
" Не споделям, че не вземат участие хора, които не са свързани с Русия, само че съм сигурен в едно: държавното управление на Русия не е забъркано в тази история. Никому не е преференциално това, нито на Русия, изключително в навечерието на президентски избори. Много специалисти се изрекоха в тази посока. Аз се причислявам към преобладаващото мнение, че Русия няма интерес да прави сходно остро деяние, както се показват някои, и да дърпа дявола за опашката. "  
Гоненето на дипломати към този момент е остро деяние по отношение на страната, чийто дипломати са упълномощени в България, означи Бриго Аспарухов:
" Руският дипломат също изрази задоволство от позицията на България. Нарече я уравновесена, вярна. Американският дипломат се причисли към тази оценка. Европейските посланици също, тъй че към този момент никой не ни натиска да бягаме пред вятъра. "
Политологът Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики дефинира позицията на България като отворена, изчаквателна и внимателна, само че уточни, че тя е обвързвана с големи опасности за страната:
" Ако нашият проблем е, че усещаме, че нямаме задоволително доверие от страна на някои от главните сътрудници, с сходен вид позиции, които някак не са нито с едните нагледно казано, нито с другите, надали ще засилим доверието към нас. България основава усещане на страна, която е раздвоена, която няма някакси ясна еднаквост и това носи опасности за в бъдеще.

Очевидно е, че в Европейския съюз има две позиции по въпроса. Едната позиция е изразена от голямото болшинство страни, главните страни. Другата позиция е изразена от дребен на брой по-периферни страни. Ние заставаме на втората позиция и твърдим, че това следва от нашето председателство. Това за мен е малко неясен мотив. В последна сметка ние още веднъж заемаме позицията на малцинството. По този метод не мисля, че способстваме за консолидирана обща европейска позиция. "
Двете отзиви чуйте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР