Правителството и парламентът на Сомалия одобриха днес споразумение с Турция

...
Правителството и парламентът на Сомалия одобриха днес споразумение с Турция
Коментари Харесай

Сомалия одобри споразумение в областта на отбраната с Турция

Правителството и Народното събрание на Сомалия утвърдиха през днешния ден съглашение с Турция в региона на защитата на фона на спор на Могадишу с Адис Абеба за морско съглашение, което съгласно Сомалия заплашва суверенитета ѝ, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Съгласно 10-годишното съглашение Турция, която е непосредствен съдружник на Сомалия, ще помогне за отбраната на сомалийските крайбрежия и също по този начин ще възвърне военноморските сили на страната от Африканския рог ", сподели президентът Хасан Шейх Мохамуд пред кореспонденти след съвещание на Народното събрание.

„ Споразумението, импортирано в Народното събрание през вчерашния ден, се отнася само до съдействието сред Сомалия и Турция в морската защита и стопанска система, то по никакъв метод не е ориентирано към подклаждане на ненавист или омраза с друга страна или държавно управление “, сподели той.

През януари Етиопия разгневи Сомалия, като подписа съглашение с отделилия се район Сомалиленд, което ще обезпечи на Етиопия, която няма изход на море, от дълго време стремежи изход на море.

Сомалиленд, който се отдели от Сомалия през 1991 година, граничи с Червено море, а това е гореща точка на сигурността и стратегически морски кулоар освен за африканските страни и арабските страни от Персийския залив, само че и за международни сили като Съединени американски щати, Китай и Русия.   

" Сомалия изрази  ясна позиция, че суверенитетът и териториалната целокупност на Сомалия в никакъв случай не могат да бъдат предмет на договаряния и това докара до историческото съглашение през днешния ден “, сподели заместник-министърът на защитата Абдифатах Касим.

Турция, която е член на НАТО, има близки връзки със Сомалия и е неин водещ стопански сътрудник, изключително в секторите на строителството, образованието и опазването на здравето, както и във военното съдействие.

В Сомалия също по този начин се намира най-голямата турска военна база и подготвително оборудване.

В продължение на две десетилетия Сомалия е подвластна на " Аш Шабаб ", мощен клон на " Ал Каида ", което я трансформира в една от най-опасните страни в света.

За разлика от нея Сомалиленд е относително мирна територия, въпреки че наскоро по източната ѝ граница имаше конфликти.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР