Правителството гласува отпускането на близо 4 млн.лв. за закупуване на

...
Правителството гласува отпускането на близо 4 млн.лв. за закупуване на
Коментари Харесай

Правителството отпуска близо 4 млн.лв. за калиев йодид и ремонт на системата за оповестяване

Правителството гласоподава отпущането на близо 4 млн.лв. за закупуване на таблетки калиев йодит и за ремонт на системата за ранно предизвестие и обявяване. Това заяви държавният пресцентър.

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, се споделя в известието.

С Решението се утвърждава финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, в размер на 4 100 000 лева, за финансово застраховане на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изминал период на валидност към 31.12.2021 година и за закупуване на модули и елементи за ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

На брифинг след съвещанието на кабинета, министър председателят Кирил Петков изясни за какво е нужна подмяната на таблетки калиев йодид: " След вчерашното изявление на президента Путин, че би бил подготвен да вдигне готовността на нуклеарното си оръжие (което единствено по себе си е безумно), ние като българско държавно управление - надяваме се, че няма подобен риск и това са заплашванията, само че не можем да останем безучастни. Затова проверихме каква е опцията да запълним запаса с такива таблетки и видяхме, че са с изминал период на валидност. Решихме да се снабдим с тези таблетки, с цел да сме подготвени за всевъзможни сюжети, това е национална сигурност. Оказа се, че част от сигналната ни система също няма задоволителна опция да работи. Не желая да всявам суматоха, нямам доверие, че това ще се случи, само че ние като държавно управление би трябвало да имаме работеща система и таблетки калиев йодид ", безапелационен беше министър-председателят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР