Правителството е коригирало ставката на максималния размер на дневното обезщетение

...
Правителството е коригирало ставката на максималния размер на дневното обезщетение
Коментари Харесай

До 107 лева на ден от бюрото по труда, ако останете без работа

Правителството е коригирало ставката на оптималния размер на дневното обезщетение за безработица в плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване за идната година, който към този момент е импортиран за разискване в Народното събрание. 

Вместо досегашните 85 лв. и 71 стотинки, се предлага то да е 107 лв. и 14 стотинки. Промяна в минималния дневен размер не е планувана и той съгласно законопроекта ще остане 18 лв.. 

При разискванията в Националния тристранен съвет синдикатите настояха да бъдат увеличени както минималният, по този начин и оптималният размери на компенсацията, само че смяна от Кабинета е правена единствено за оптималният размер. 

Други корекции от първичния план за бюджет на ДОО не са направени.  

Разходът за пенсии през 2024 година се чака да бъде към 10,5 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт за същата година. 

Проектобюджетът на публичното обезпечаване залага броят на пенсионерите следващата година да се усили с 12 000 и да доближи 2 038 000. Това се обуславя от следеното през последните месеци увеличение в броя на новоотпусканите пенсии, което се чака да продължи и през идната година. 

Средният размер на пенсията на един пенсионер следващата година се планува да доближи 833 лв.. Номиналното повишаване е 12,1 на 100, а действителният растеж на пенсиите се чака да е 6.9 на 100 при планувана средногодишна инфлация от 4.8 на 100. Брутният коефициент на заменяне на прихода от пенсия към този от труд се чака да бъде 54 на 100, а чистият коефициент на заменяне да доближи съвсем 70 на 100.  

Планираните разноски за пенсии следващата година са 21 милиарда 604 милиона лв.. 

Индексацията от 1 юли следващата година с 11% на пенсиите, отпуснати до края на тази година, ще коства 1 милиард и 100 милиона лв. в допълнение. Увеличението на вдовишката добавка от 26,5 на 100 на 30% от пенсията на умрелия брачен партньор, което също ще се случи от 1 юли следващата година, ще коства спомагателни 105 милиона лв., написа pariteni.bg. 

Предвидена е промяна в режима на погашение на болничните. Съгласно нея първите 2 работни дни от краткотрайната нетрудоспособност ще се заплащат от осигурителя, а от третия ден заплащането се поема от публичното обезпечаване. Това се прави с цел да се понижат разноските на бизнеса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР