Правителството е изискало от собственика на Лукойл България - регистрираната

...
Правителството е изискало от собственика на Лукойл България - регистрираната
Коментари Харесай

Правителството проверява как Лукойл България определя цените

Правителството е изискало от притежателя на " Лукойл България " - записаната в Швейцария дъщерна компания на съветската " Лукойл " Lutasco, формулата за ценообразуване на горивата на българския пазар. Това съобщи в блиц контрола пред Народното събрание министър председателят Кирил Петков. Той направи този коментар в отговор на въпрос на депутата от Демократична България Мартин Димитров, който сподели, че цената на съветския вид нефт " Уралс " сега е по-ниска и няма сериозна причина за повишение на цената на горивата по бензиностанциите. Високата цена на горивата занижава вероятностите за стопански напредък, разяснява Мартин Димитров. Той изиска и по-строг надзор от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на пазара на горива.
Петков изясни, че 60% от петрола, който се преработва в българската рафинерия, е съветски, и се съгласи, че може да се употребява този микс, тъй че повишението на цените на горивата на пазара да е по-плавно. Освен това има и 7-дневен интервал сред покупката и преработката на петрола, което също значи, че " Лукойл " може да забавя повдигането на цената на едро.
В " Лукойл България " имат и План Б за доставка на различен, не съветски нефт, само че на този стадий няма съображение за неговото активиране. Собственикът на българската рафинерия е регистриран в Швейцария и все още не попада под директните наказания против Русия.
Няма спиране на доставките на нефт, танкерите сега се разтоварват без проблем на фона на глобите, които се постановат от Запада поради съветската военна инвазия в Украйна, сподели Петков. Енергийният министър Александър Николов води договаряния за увеличение на различните доставки, в това число и от Азербайджан. Страната ни ще предприеме стъпки за ограничение на износа на електрическа енергия, в случай че се наложи, сподели още министър председателят от парламентарната естрада.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР