Правителството да фиксира краен срок за използването на въглища за

...
Правителството да фиксира краен срок за използването на въглища за
Коментари Харесай

Екоорганизации призоваха за срок за закриване на ТЕЦ

Правителството да фиксира краен период за потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия, а до момента в който той тече да построява заместващи ВЕИ мощности със заетите до момента в минната промишленост и да предприеме стъпки за промяна на подвластните сега от въглищата райони. Това приканиха от Екологично съдружие " За Земята ", Коалиция " За зелен рестарт ", " Грийнпийс " - България, WWF - България, MOVE.BG и Институт за кръгова стопанска система.

Според тях държавното управление би трябвало да одобри период не по-късно от 2030 година за затваряне на въглищните електроцентрали, а може и по-рано, в случай че това постанова икономическата логичност на развиване на енергийния бранш.

Определянето на последна дата за прекъсване потреблението на въглищата ще внесе изясненост в проектите за икономическа промяна на въглищните райони и ще сътвори опция за чертане на съответни стъпки за поетапно извеждане на всички въглищни мощности в страната от употреба и успоредното създаване на мощности за произвеждане на сила от възобновими източници, в това число с присъединяване на заетите във въглищната промишлеността, показва се в апела..

Крайната дата за отвод от въглищата и ясният ангажимент за промяна ще отключат средствата за България по Фонда за обективен преход и Плана за възобновяване и резистентност, от които районите биха били лишени, в случай че продължат да добиват и горят въглища, считат организациите.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР