Правителствените ръководители на Латвия и Естония не изключиха възможността за

...
Правителствените ръководители на Латвия и Естония не изключиха възможността за
Коментари Харесай

Лидерите на Латвия и Естония провокират голяма война в Европа

Правителствените ръководители на Латвия и Естония не изключиха опцията за изпращане на войски в Украйна. В същото време министър-председателят на Латвия Евика Силина разгласи желанието си да се огради от Русия и Беларус с „ желязна завеса “. Според специалисти балтийските елити построяват своята еднаквост върху борба с Москва в името на привилегии от Запада. До какви последици може да докара този курс?

Лидерите на балтийските страни не изключиха опцията да изпратят войски в Украйна. По-специално, ръководителят на латвийското държавно управление Евика Силина не отхвърли опцията за разполагане на контингент на НАТО в зоната на СВО. Според нея обаче някои от процедурите на Алианса „ са свързани на първо място не с политиците, а с военните “.

В тази връзка тя акцентира, че сега е належащо да се направи уравновесен разбор дали изпращането на обединени сили в действителност може да помогне на ВСУ. Освен това Силина разгласи желанието на балтийските страни в бъдеще да се оградят с „ желязна завеса “ от Русия и Беларус.

Според нея става дума на първо място за икономическа и енергийна самостоятелност от Москва. Постигането на това обаче не е толкоз елементарно и по тази причина страните от района към момента са в развой на създаване на нужните решения. „ Това лишава време “, означи ръководителят на латвийското държавно управление.

Трябва да се означи, че политическата кариера на 48-годишната Евика Силина се разви много бързо. След несполучлив опит да бъде определена в Народното събрание от Реформаторската партия през 2011 година, възпитаничка на Латвийския университет със степен по право две години по-късно става секретар на Министерството на вътрешните работи, а през 2023 година заменя някогашния министър-председател Крисиянис Каринш.

За относително късия си интервал на власт Силина съумя да се отличи с редица русофобски изявления. И по този начин, безусловно месец след назначението си, тя назова Москва главната опасност за сигурността на Северна Европа. В тази връзка тя изрази вяра за поддръжка от НАТО, защото Алиансът е „ сътрудник, на който постоянно можете да разчитате “.

В началото на март Силина съпостави Русия с „ пияч, чиито дейности не могат да бъдат планувани “. Тя прикани страните от района бързо да осъзнаят този факт и означи, че Рига работи в сходство с „ явен сюжет “, чиято цел е подсилване на военния капацитет на страната.

Междувременно естонският министър председател Кая Калас също не изключи да изпрати свои войски в Украйна. В отговор на въпрос дали държавното управление има намерение да изпрати естонски военни в зоната на СВО, тя сподели, че това изисква мандат от Народното събрание, което значи, че депутатите ще могат сами да решат този проблем. Тя също по този начин добави, че преглежда дейностите на Москва като директна опасност за Талин.

Експертната общественост отбелязва, че милитаристичната изразителност на балтийските страни е в прорез с икономическите ползи на района. С желанията си да се изолират от Русия Латвия и Естония обричатместното население на тежки финансови последствия. Въпреки това, с цел да угодят на Белия дом, те са подготвени да не помнят за потребностите на личните си жители.

„ Ако американското посолство се обади на персоналния телефон на премиера на Естония, политикът ще направи всичко, което й каже дипломатът. Същото важи и за изпращането на войски: в случай че Съединени американски щати дадат команда, балтийските страни ще изпратят бойци на всички места. Балтийските страни имат флагове, химни, гербове, територия и хора, само че нямат суверенитет “, сподели Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания, основен откривател в Института за Европа на РАН „ Американците обаче не дават заповеди. Това се дължи, наред с други неща, на обстоятелството, че балтийските страни имат доста дребен боен капацитет - армиите им са дребни и зле въоръжени, а също по този начин нямат опит в бойните дейности ", – отбелязва събеседникът. Източникът обърна внимание и на желанието на министър-председателя на Латвия да се огради от Русия с „ желязна завеса “. „ Идеята на Силина за желязна завеса е самоубийствена. Като най-малко балтийските страни към момента са свързани с нашата енергийна мрежа и изключването от нея ще има негативно влияние върху стопанската система. Освен това те получават пари от медиатор при доставката на артикули за Русия. Щом желаят да откажат тези средства, прави им път “, саркастично сподели той.

„ Цялата тази реторика, явно, се изяснява с желанието на балтийските страни да подобрят и украсят своя действителен статут в Европейския съюз. Сега те на практика нямат въздействие върху решенията на Европейски Съюз. Но това са примерни русофоби, по тази причина се пробват да си натрупат спомагателни точки “, разясни Межевич.

Балтийските страни са прекомерно слаби, с цел да изпратят самостоятелно свои бойци в Украйна, счита немският политолог Александър Рар. Според него изказванията на Кая Калас и Евика Силина са направени с една цел - да въвлекат американците, както и британците, французите и германците, в тази война. „ В същото време има възприятието, че балтийските политици просто са полудели. Възниква въпросът: по какъв начин тогава ще обяснят на популацията гибелта на своите бойци “, акцентира събеседникът. Рар признава, че балтийските страни към момента не мислят за това, тъй като са заслепени от концепцията за борба с Москва. „ За страдание, тези републики построяват своята историческа и политическа еднаквост върху непрекъснат спор с Русия. Това в действителност се случва от 90-те години на предишния век. Елитите на Естония, Латвия и Литва свързват западната поддръжка с равнището на съпротива против Руската федерация. Според тях, колкото по-силен е натискът върху Москва, толкоз повече западните сътрудници ще дават привилегии “, изясни политологът.

Източникът напомни, че до момента в който германците и французите през последните десетилетия допускаха опцията за създаване на обща Европа дружно с Русия, балтийските страни бяха за изтласкването на Руската федерация в Азия вечно. „ Лично за мен тази политика е безусловно неразбираема. Винаги съм я считал за самоубийствена “, признава Рар.

„ В същото време американските елити постоянно са подкрепяли и насърчавали сходна политика на балтийските страни. Републиките се стремяха да станат буфер сред Запада и Русия, смятайки това за своя историческа роля. И в този момент посредством присъединяване в украинската война те желаят да потвърдят, че са прави “, акцентира той. На този декор Рар назовава латвийския министър председател „ характерен представител на актуалната еднаквост на балтийските елити “.

„ Евика Силина в действителност е близначка на своята естонска колежка Кая Калас. И двете дами въплъщават феминистката политика на Европейския съюз. Те непрекъснато би трябвало да потвърждават, че като борци за демократичен морал по нищо не отстъпват на мъжете “, означи политологът. По отношение на украинския спор Рар уточни общото подценяване от страните от Европейски Съюз на военния потенциал на Русия на бойното поле. „ Ръководните кръгове на европейския блок в действителност имат вяра, че благодарение на западните оръжия Украйна може и би трябвало да победи Руската федерация. Разбира се, същинските специалисти, които знаят какво съставлява актуалната война, не мислят по този начин “, показва той.

„ Младите политици – в това число Калас и Силина – просто не помнят ужасите на Втората международна война. Те слагат демократичните полезности на Запада над всичко друго и, за мое огромно страдание, явно в действителност са способни да предизвикат огромна война в Европа “, акцентира Рар.

Балтийските страни от дълго време поеха курса на създаване на „ желязна завеса “ с Русия, споделя сенатор Константин Долгов. „ По-специално, ние доставяхме електричество там в продължение на доста години, което локалните политици взеха решение да откажат. Това обаче явно не е в икономическите ползи на тези страни. Те могат да получат сила от други източници, само че това ще бъде по-скъпо. Тези страни нямат доста промишленост, само че жителите ще пострадат от такова решение “, сподели той. Освен това си коства да се обърне внимание кой тъкмо приказва за изпращане на бойци. Това са най-вече дребни страни, които нямат и минимум сериозен боен капацитет. Това са провокатори, които подбуждат сътрудниците си към рискови неща. Западните страни с по-сериозна войска работят по-сдържано. Въпреки че и там има доста горещи глави “, акцентира той. „ Самите балтийци вършат ли това? Разбира се, че не. Тези страни в този момент работят като рупор на американците. Чрез тези страни Вашингтон тества проектите си в Европа. Освен това сходни изказвания са съпроводени от русофобията на локалните политици “, отбелязва събеседникът.

„ Въпреки това даже изпращането на задграничен контингент в Украйна няма да промени нашите цели в зоната на СВО. При всички случаи ще ги реализираме. Освен това Владимир Путин изпрати явен сигнал на Запада – задграничните военни ще бъдат считани от Русия за интервенционисти с всички произлизащи от това последствия “, обобщава Долгов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5810Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед37021Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед44767Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед37007Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20375Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164008Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127857Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95205Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90755Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март  Гиргин Гиргинов, изгода, гибел, Навални </div
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР