Правителствената цифрова инфраструктура в Черна гора е засегната от безпрецедентна

...
Правителствената цифрова инфраструктура в Черна гора е засегната от безпрецедентна
Коментари Харесай

Мащабна кибератака срещу Черна гора, информирани са съюзниците в НАТО

Правителствената цифрова инфраструктура в Черна гора е наранена от " невиждана " кибератака и са подхванати навременни ограничения за намаляване на въздействието й, оповестиха управляващите в петък, оповестява " Ройтерс ".

" Някои услуги бяха краткотрайно изключени от съображения за сигурност, само че сигурността на сметките, принадлежащи на жители и компании, и техните данни не са застрашени ", сподели министърът на обществената администрация Марас Дукай в Twitter.

Дукай сподели, че атаката наподобява на няколко други през последните няколко години в дребната адриатическа република и че Черна гора - членка на НАТО - е уведомила съдружниците си за нея.

" В Черна гора е в ход непрекъсната и продължаваща хакерска атака ", предизвести посолството на Съединени американски щати в столицата Подгорица на уеб страницата си. " Атаката може да включва разстройства в публичните услуги, превоза (включително гранични пунктове и летище) и телекомуникационните браншове. "

Посолството предложи на жителите на Съединени американски щати да лимитират придвижването и пътуването в Черна гора до нужното и да имат настоящи и леснодостъпни документи за пътешестване.

Онлайн новинарският портал Vijesti цитира Агенцията за национална сигурност, че офанзивата е " невиждана ".

Премиерът в оставка Дритан Абазович свика съвещание на Съвета за национална сигурност за петък вечерта, с цел да разиска офанзивата. Абазович сподели, че това е било политически стимулирано след падането на неговото правителство миналата седмица.

Хакери също нападнаха държавната цифрова инфраструктура на Черна гора в деня на изборите през 2016 година, а по-късно още веднъж в продължение на няколко месеца през 2017 година, когато дребната някогашна югославска република беше на път да се причисли към НАТО.

Западният боен алианс е осведомен със известията за кибератаки в Черна гора и е подготвен да помогне, в случай че е належащо, сподели неидентифициран чиновник на НАТО, представен от " Гласът на Америка ".

В началото на юни Черна гора, Северна Македония и България отказаха да пропуснат самолета на съветския външен министър Сергей Лавров, когато трябваше да посети Сърбия. Той назова отхвърли на тези страни " невъобразим " и възмутим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР