Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски

...
Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е европейският кандидат за шеф на МВФ


Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски претендент за началник на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12 часа договаряния и гласувания на фона на различия в 28-членния блок, съобщи " Ройтерс ". Единственият противник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Twitter след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като безапелационен победител.

Зад кандидатурата на Георгиева застанаха Франция и Италия, до момента в който зад някогашния финансов министър на Холандия бяха северноевропейските страни и Германия. " Г-жа Георгиева получи поддръжката на 56 % от страните, които съставляват 57 % от популацията на Европейски Съюз, до момента в който Дейселблум беше подсилен от 44 % от страните, представляващи 43 % от популацията ", посочи европейски източник, представен от Франс прес. Той добави че, финансовите министри от Европейски Съюз ще имат конферентен диалог в 22 часа локално време за разбор на гласуването.

Кристалина Георгиева има още няколко спомагателни трудности. За да мине номинацията й, от европейските страни ще е нужна смяна в правилника на МВФ, който не разрешава на ръководещия шеф да е на повече от 65 години. Георгиева навърши 65 години този месец. Съветът на шефовете на МВФ не реализира консенсус дали да се промени правилото по време на срещата във Вашингтон предишния месец.

Официалният краен период за номинации завършва на 6 септември.

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Завършила е Висшия стопански институт " Карл Маркс " (дн. Университет за национално и международно стопанство), компетентност " Политическа спестовност ".

От 1977 година до 1993 година работи като учител в Университета за национално и международно стопанство. През този интервал е и теоретичен помощник в Лондонското висше учебно заведение по стопанска система и политика, а в продължение на една година е посетител професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския народен университет. През 1986 година пази докторска дисертация на тематика " Екологични политики и стопански напредък в Съединени американски щати ". През 1991 година приключва следдипломна подготовка в Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати, провеждайки проучвания в региона на политиката на околната среда.

През 1993 година стартира работа в Международната банка за възобновяване и развиване /Световна банка/ като икономист по въпросите на околната среда, а след това е старши икономист по въпросите на околната среда и старши началник на бранш " Околна среда " за Източна Азия и Тихоокеанския район по въпросите на общественото развиване и околната среда.

От 2004 година до 2007 година е шеф на Световната банка в Москва, Русия. В интервала от 2007 година до 10 март 2008 година е шеф на Програмата за стабилно развиване в Световна банка. От 10 март 2008 година до 9 февруари 2010 година е вицепрезидент на Световната банка. От 10 февруари 2010 година до 1 ноември 2014 година е член на Европейската комисия с сектор " Международно съдействие, филантропична помощ и реакция при рецесии ". От 1 ноември 2014 година до 2 януари 2017 година е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за бюджета и човешките запаси.

От 2 януари 2017 година е основен изпълнителен шеф на Международната банка за възобновяване и развиване, като от 1 февруари до 8 април 2019 година е краткотрайно изпълняващ длъжността президент на Световната банка.

Автор е на повече от 100 изявления по въпросите на околната среда и стопанската система, в това число и учебник по микроикономика. На 30 ноември 2010 година Кристалина Георгиева е определена за " Комисар на годината " и " Европеец на годината " в класацията на европейското списание " Юропиън войс ". Почетен жител на град Добрич (25 септември 2015 г.).

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР