Правителствата трябва да увеличат инвестициите в производство на водород и

...
Правителствата трябва да увеличат инвестициите в производство на водород и
Коментари Харесай

MAЕ призова правителствата да инвестират повече в производството на водород

Правителствата би трябвало да усилят вложенията в произвеждане на водород и вериги за предпазване, с цел да оказват помощ за понижаване на чистите излъчвания до нула. Това обявиха през днешния ден от Международната организация за силата (МАЕ), представена от Ройтерс.

Според основаната в Париж организация обособените страни и частните вложители са обезпечили единствено четвърт от нужните 1,200 милиарда $ до 2030 година за създаването на решения на база водород, тъй че той да се трансформира в неразделна част международните тактики за нулеви излъчвания.

В отчет на МАЕ се показва, че напъните на държавните управления би трябвало да са фокусирани върху потреблението на водорода допълнително браншове и създаването на технологии, които да създадат производството му от възобновими източници по-евтино.

Водородът е лек, елементарен за предпазване и с огромна енергийна компактност. Освен това при използването му като гориво водородът не отделя директно замърсители и парникови газове. Цената на производството му и опасенията за метода, по който то се случва, обаче са преграда за по-широкото му потребление.

Водородът, създаден от възобновими източници, може да коства сред два до седем пъти повече, в сравнение с производството му от природен газ без хващане на въглерод, се споделя в отчета. В него обаче се отбелязва, че тази разлика може да бъде преодоляна посредством нови технологии и произвеждане в по-голям мащаб.

„ Днес съвсем цялото количество водород се създава от изкопаеми горива без технологии за хващане на въглеродните излъчвания. В резултат се изхвърлят към 900 милиона тона излъчвания въглероден диоксид, което се равнява на общото количество от въглеродните излъчвания на Англия и Индонезия “, споделят от МАЕ.

Общият потенциал на електролизерите, произвеждащи водород от вода, се е удвоил през последните пет години и близо 400 плана са в развой на разработка или в ранен стадий на развиване. Тези планове би трябвало да усилят доставките на водород до 8 млн тона годишно до 2030 година по отношение на под 50 хиляди тона през 2021 година, се споделя в отчета.

Това обаче е едвам една десета от нужните количества до 2030 година, с цел да се реализира въглероден неутралитет до 2050 година.

В момента 17 държавни управления имат водородни тактики, а над 20 други оповестиха проекти за развиване по отношение на единствено три страни през 2019 година, заяви МАЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР