Правителствата на Република Северна Македония и Унгария ще действат съвместно

...
Правителствата на Република Северна Македония и Унгария ще действат съвместно
Коментари Харесай

Унгария и Северна Македония с общи действия за премахване на таксата за транзит на руски газ, която България въведе

Правителствата на Република Северна Македония и Унгария ще работят взаимно за унищожаване на таксата за съветски газ, въведена от България на 13 октомври и за обезпечаване на енергийна сигурност на двете страни и сигурност при снабдяването с газ.

За това се договориха през днешния ден в Скопие министърът на стопанската система на Северна Македония Крешник Бектеши и унгарският външен министър Петер Сиярто, заяви министерството на стопанската система на Северна Македония, представено от организация МИА и Българска телеграфна агенция.

„ Цялостно сме ангажирани с решаването на казуса, който сътвори България с въвеждането на такса (за транзит) на съветски газ, и намирането на взаимно решение посредством координирани интензивности на всички наранени страни. Северна Македония поддържа всички начинания за решение на сегашния проблем “, уточни Бектеши.

Двамата министри разговаряха за стъпките, които ще подхващат за премахване на таксата за съветски газ, която съгласно тях е " незаконна ", а въвеждането ѝ е „ неприятелско деяние “.

Сиярто беседва преди месец и с сътрудника си Буяр Османи по този въпрос. Тогава унгарският министър уточни, че страната му е поискала от Европейския съюз да стартира наказателна процедура против България.

Бектеши и Сиярто се съгласиха, че диверсификацията на източниците за доставяне с газ е крайната цел, върху която двете страни ще работят дружно в идния интервал.

Икономическото министерство на Северна Македония означи, че Унгария е измежду десетте най-големи търговски сътрудници на Северна Македония и „ забележителен политически и стопански сътрудник и задграничен вложител в страната “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР