„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че

...
„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че
Коментари Харесай

БСП: АЕЦ Белене е необходим проект за България, но се развива бавно

„ Правим следващото чуване в българския парламент, с цел да установяваме, че сме до на никое място с плана АЕЦ „ Белене “. Министър Петкова ни споделя, че вероятно при започване на идната година ще изпратим покана към възможните участници да заявят интерес – ние сме на първи стадий на поканата “.
Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев от парламентарната естрада по време на чуване на министър Теменужка Петкова.
„ За две години, с темповете, с които се развива този план, не излиза наяве по какъв начин сме стигнали до сумата от 10 милиарда лева, по какъв начин ще каним търговците да купуват електрическа енергия, без да можем да кажем какъв брой ще коства тя. Доскоро считах, че министър Петкова е един от радетелите за реализирането на плана АЕЦ „ Белене “, само че всички стъпки, които са осъществени досега, ме карат да бъда все по-скептичен “, сподели още Бойчев.
Той напомни, че арбитражното дело е било отсъдено с наказателно решение в ущърб на нашата страна през 2016 година, а сега е края на 2018 година
„ Не може, когато се извършва подобен огромен план, страната да отсъства “, съобщи националният представител Васил Антонов. „ АЕЦ „ Белене “ се строи повече от 30 години, само че това, което се случва от 2012 година, не може да ни даде убеденост, че този план ще се осъществя. Това подозрение се удостоверява от изявлението на министър Петкова “, разяснява Антонов.
Според него попадаме в огромен лабиринт от условия, поставяйки се на мястото на вложителите, които чакаме да дойдат, а от другата страна е държавата- с неналичието на задължения.
„ От едната страна имаме план номер 1 за страната и най-голяма инвестиция до в този момент, а от другата страна – зле дефинирани задължения на страната. Убеден съм, че този план, с цел да се случи, би трябвало първо ръководещите да повярват и да слагат стоманени правила и тяхното осъществяване “, безапелационен е депутатът от левицата.
Той попита по какъв начин във времето, до момента в който бъдат изпълнени всички процедури, ще бъдат основани повече благоприятни условия и интерес към атомната централа от страна на вложителите.
„ Този план е нужен за България, тъй като няма по какъв начин да се развива без съвременна електрическа енергия “, безапелационен е националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Таско Ерменков.
Той акцентира, че 2 години и 6 месеца след арбитражното дело и година и половина, откакто оборудването пристигна в България, единственото нещо, което сме създали, е да го обвием в найлони.
„ Реакторите, които бяха най-модерните за своето време, с всяка година остаряват. С темповете, с които ръководещите работят, мощно се колебая, че ще доживеем времето, когато ще имаме нуклеарна централа „ Белене “, разяснява Ерменков.
Той опроверга изказванието на министър Петкова, че в края на 2019 година ще бъде определен вложител. „ Това няма по какъв начин да стане. Ако се пусне обявата в европейския формален вестник, тя ще излезе март месец. 6 месеца е срокът за подаване на писма за проявен интерес – значи септември. Тепърва би трябвало да бъдат прегледани, по-късно извикани възможните вложители, които да стартират да вършат оферти за предложения “, изясни националният представител.
Според него, когато страната абдикира от уговорките си, няма по какъв начин планът да стане по-интересен за вложителите. Ерменков настоя министърът да направи сериозен анализ- дали, при по този начин поставените условия, този план може да се осъществя или би трябвало да се създадат промени. „ А освен да демонстрираме какъв брой доста работим, само че не знаем какво ще бъде неговото бъдеще “, сподели още Таско Ерменков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР