Правилата доста са се "затегнали" откакто финансовият магнат Джефри Епстейн

...
Правилата доста са се "затегнали" откакто финансовият магнат Джефри Епстейн
Коментари Харесай

Данъчните хватки на Епстейн

Правилата много са се "затегнали " откогато финансовият магнат Джефри Епстейн е направил първата си едра инвестиция на Американските Вирджински острови в края на 90-е години на предишния век. Въпросът обаче остава: откакто един от самопровъзгласилите се по това време данъчни експерти е помагал на свръхбогатите да понижат налозите си, каква роля играе и през днешния ден архипелагът в обогатяването на Епстейн и на клиентите му?

И до момента не може да се каже изрично дали финансовият магнат е купил през 1998-а частния си остров "Литъл Сейнт Джеймс ", с цел да се усамоти в дамска компания или поради примамливите данъчни облаги. Кандидатстващите за регистрация компании на Американските Вирджински острови са имали право на 90-процентна редукция на ДОД и на корпоративния налог, в случай че дават отговор на известни условия, сред които - да обезпечат работа на най-малко 10 локални поданици и да влагат 100 хиляди щ. $ в локални индустриални браншове.

Местните управляващи стартират за постановат по-стриктни условия за приемане на данъчни отстъпки през 2004-а - шест години откакто Епстейн се заселва на територията. Това е задоволителен период за съобразителен финансов състезател да се трансформира в по-мъдър консултант и да записва десетки действия.

Дори през днешния ден нормативната база на Американските Вирджински острови е "огромен подарък за хората с доста пари ", показва Тим Ричърдс - юрист, профилиран в интернационалното данъчно облагане в правната адвокатска фирма "Ричърдс енд партнърс " в Маями.

Американското законодателство разрешава на предприемачи като Епстейн да не заплащат нормалните щатски налози като пресмятат фирмените доходи на мястото където са ситуирани компютърните сървъри. Данъчните системи на щатските територии, каквито са и Американските Вирджински острови, са същите като на континента, с тази разлика, че адресат е локалното държавно управление, а не финансовото ведомство на Съединени американски щати. За приходи, които не са осъществени на американска земя, управляващите имат право да понижават налозите в някои случаи, за, примерно, да подтикват икономическото развиване на територията.

Епстейн стартира да пести от налози още преди две десетилетия когато реалокира компанията си "Джей Епстейн енд ко. " от Ню Йорк на един от четирите съществени острови на архипелага - Сейнт Томас. Дейността на компанията, преименувана на "Файненшъл концерн ко. ", към момента е обгърната в загадка, въпреки че някои вложения излязоха на ярко. Една от тях са инвестиции в размер на 80 млн. щ. $ в хеджинговия фонд DB Zwirn & Co., направени в интервала от 2002-а до 2005-а.

Следващата данъчна "игра " на финансовия магьосник се случва през 2012-а, когато той получава право да включи друга своя компания - "Садърн концерн ко. ", в програмата за данъчни отстъпки. Дружеството се преборва за 90% редукция на налозите върху приходите си от активността на Американските Вирджински острови и за 100% върху брутните облаги и акцизи за интервал от 10 години, почнал през февруари 2013-а, сочат публични документи на островната администрация.

Или, както обобщава Джоузеф ДиРузо - дълготраен данъчен прокурист на архипелага, "Американските Вирджински острови са неповторими, тъй като имат утвърдени от конгреса данъчни облекчения, записани във Вътрешния кодекс на приходната организация, а в същото време над тях се вее американския байрак, употребяват услугите на щатския федерален съд, обжалванията се препращат в щатски съдилища, локалните не са изключени от щатската банкова система и даже имат областен код за Съединени американски щати ".



Port of Storm

За резидентите на островите данъчните отстъпки са още по-пространни - 90% е понижението на ДОД. Засега не е ясно дали Епстейн, който отвън двата частни острова наоколо до Сейнт Томас има и къща в Манхатън, вила във Флорида, ранчо в Ню Мексико и апартамент в Париж, в миналото въобще е бил гражданин на архипелага. По предписание, с цел да употребява тази полза, данъкоплатецът би трябвало да прекарва най-малко 183 дни от годината на островите. Според летателните документи на милиардера обаче той е прекарал в района едвам 56 дни през 2017-а и 13 - през 2018-а. Бивш чиновник на Епстейн показва, че работодателят му постоянно е пътувал до частния си остров с някой от персоналните си самолети.

Все отново, до момента в който обхождал владенията си отвън Американските Вирджински острови, неговият "Садърн концерн " пуснал дълбоки корени на Сейнт Томас. За да се подсигурява данъчния му статус, Епстейн се съгласил да влага повече от 400 хиляди щ. $ в локалния бизнес и да назначи на цялостен работен ден 10 чиновници до края на шестата година от активността на сдружението, 80% от които са резиденти на островите. Не е ясно каква тъкмо е активността на компанията, в чийто документ е записано, че "осигурява обширна база данни за ДНК и създава платформа за събирането им ". Почти незабележимо е и наличието й на комерсиалния площад на Сейнт Томас, където е регистриран централния й офис. Името й попада само на табелка на входа на зданието, а уеб страница адрес липсва. Последната публична инспекция на активността на "Садърн концерн " е от ноември 2018-а и тя не е разкрила отклонения от закона.

В наши дни инспекциите на оторизираните органи на Вирджинските острови са много по-стриктни, в сравнение с преди 2004-а, изключително върху активността на сдруженията с високи приходи като хеджингови фондове, консултантски и капиталови услуги, които преобладават в програмата за данъчни отстъпки. Например, някои богати американски данъкоплатци се включват в съществуващи корпорации и претендират, че са резиденти просто с цел да се възползват от данъчните облаги. Разследване на сенатската комисия за финансови услуги стига до заключението, че някои данъкоплатци съумяват даже да фалшифицират жителството си на Американските Вирджински острови като показват единствено шофьорски лиценз или регистрационна карта за присъединяване в избори, а не уверение за престой.

Подобни инспекции обаче въобще не слагат Епстейн отвън закона. Защото с изключение на "Садърн концерн " той има най-малко още дузина други сдружения на острова, в които са вписани активите му - частните самолети и други парцели, както и джойнт венчър 50:50 в локалното пристанище Port of Storm, взаимно с имотния магнат Андрю Фаркас - също участник в програмата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР