Правен абсурд сътвориха общинските съветници в Пловдив, поддръжници на бизнесмена

...
Правен абсурд сътвориха общинските съветници в Пловдив, поддръжници на бизнесмена
Коментари Харесай

Пресата на Гергов да сложи ръка на Пловдивския панаир създаде правен нонсенс

Правен парадокс сътвориха общинските съветници в Пловдив, поддръжници на предприемача Георги Гергов, което стана следващ мотив за скандал към борбата за Пловдивския панаир.

Както е известно, Гергов пробва да придобие контрола над интернационалната палата, само че част от локалните парламентаристи, отпред с представителите на „ Демократична България “, към този момент съумяват да дадат отпор на тази така наречен скрита приватизация. Сред тях до неотдавна бе и ГЕРБ, която обаче преди два дни се „ отметна “ от уговорката си да не позволи Гергов да придобие над 2/3 от капитала на сдружението, като на последното съвещание на съвета поддържа спорно решение, състоящо се от взаимноизключващи се точки.

Според точка първа волята на общинския съвет е да не дава единодушие за апорта на акциите на Община Варна в сдружението на Гергов. Според втората упълномощава представителя си да поддържа апорта на общото заседание на акционерите, а съгласно третата - ако по време на общото заседание апортът бъде утвърден, то на кмета на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) се разпорежда да го нападна в съда.

Ситуацията е динамична

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на панаира. Община Варна има 28,9 на 100, като още през 2017 година варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче Общински съвет взе решение в края на предходната година да трансферира своите акции в „ Пълдин туринвест “. Т.е. „ Пълдин “ би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%.

Хронологията на събитията от последните няколко месеца, довела до правния парадокс отпреди два дни, е много динамична. Ако решението под някаква форма валидира единодушието на Варна да апортира акциите си от Панаира в „ Пълдин “, то нужно е и решение на общо заседание на акционерите (ОСА) на сдружението да усили капитала - не става единствено с решението на Варна, прецизира общинската съветничка от групата на „ Демократична България “ и главен деятел против договорката Веселина Александрова. 

Както Клуб Z писа, на 24 ноември бе свикано незабавно заседание на акционерите, като също толкоз незабавно преди този момент Община Пловдив упълномощи представителя си Ясен Михайлов да изрази противоречие за апорта, упражнявайки по този начин правото си на блокираща квота.

Гергов обаче не счита по този начин - на 28 ноември, четири дни по-късно, следва искане за вписването на решенията на акционерите на „ Пълдин “ в Търговския указател. В ръцете на кмета Здравко Димитров е да предяви правосъден иск за анулация на решението от общото заседание, което той прави на 29 ноември. Вписването на апорта е спряно в същия ден до произнасянето на окръжния съд.

„ Малка “ детайлност е, че делото е разпределено арбитър Александър Стойчев, на който и през 2007 година се е паднало да се занимава с Панаира, показва Александрова и цитира медийните материали, в които Стойчев, свързван със Сотир Цацаров, „ бе осветлен като съдията, одобрил посочените персонално и поименно от Гергов експерти-оценители. Именно благодарение на утвърдената в нарушаване на Търговския закон от Стойчев „ експертиза “, Гергов съумя да стане мажоритарен притежател в панаира още през 2007 година “.

Затова и от Демократична България упорстват кметът да изиска отказ на съдията.

Затвърждаване

На 2 декември обаче Гергов привиква ново незабавно съвещание на акционерите със същия дневен ред – да се одобряват акциите на Община Варна.

„ Затова и Общински съвет би трябвало да преповтори решението си за блокиращата квота от 24 ноември на съответната сесия “, изяснява общинската съветничка от Демократична България.

Малко по-късно пловдивският предприемач апелира и отхвърли за вписването, което Апелативният съд обаче не почита.

Така стигаме до съвещанието на общинския съвет в Пловдив от 20 декември, на което той на процедура трябваше да одобри идентично блокиращо решение като това от 24 ноември.

Но... изненада, Николай Радев (БСП) предлага изменението на точка втора, подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Български земеделски народен съюз и отметналата се от обществените си задължения за отбрана на Панаира от Гергов - група на ГЕРБ.

Припомняме, че точно поради поддръжката си за пловдивския предприемач, изключен от левицата, лидерката на социалистите Корнелия Нинова сне доверие от общинските съветници на партията.

Сега решението е в ръцете на съда.

Евроатлантици

Решението на Общински съвет Пловдив обаче провокира мигновена реакция. Пловдивчани се стягат за митинг, а през днешния ден декларация по мотива изчете от парламентарната естрада и някогашният регионален шеф, в този момент народен представител от Демократична България - Йордан Иванов. 

„ Най-добрите специалисти в дисциплината на това да се биеш в гърдите какъв евроатлантик си и по едно и също време да се договаряш с хората на Кремъл в България са от ГЕРБ “, разгласи Иванов, визирайки обстоятелството, че Гергов е почетен консул на Русия. -

„ Добре е да говорите, че сте евроатлантици досега, в който не се сговаряте с хората на Кремъл в България, досега, в който не се построи „ Турски поток “ с парите на българските данъкоплатци, до момента в който не гласувате хартиената бюлетина дружно с Българска социалистическа партия “ - добави.

„ След свалянето на държавното управление на Кирил Петков от власт пловдивският предприемач, доближен на президента Радев и почетен консул на Русия в Пловдив, Гергов, стартира координирана атака за дефинитивно заграбване на панаира. Така се стигна до 20 декември 2022 година когато пловдивските общински съветници от ГЕРБ, Движение за права и свободи, и марионетките на Гергов от Българска социалистическа партия, взеха решение да изтръгнат сърцето на Пловдив и да подарят Пловдивския панаир на Георги Гергов.

Така слоганът на панаира - „ Създаваме нови благоприятни условия ”, се претвори в действително политическо деяние в интерес на един предприемач със съмнителна известност. 

В миг в който Европейският съюз постанова наказания на Русия поради военната експанзия в Украйна, евроатлантиците от ГЕРБ подаряват Пловдивския панаир на Почетния консул на Русия в Пловдив “, се споделя в декларация и на „ Продължаваме промяната “.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР