Правата на ползващите пакетни почивки са по-добре защитени, включително и

...
Правата на ползващите пакетни почивки са по-добре защитени, включително и
Коментари Харесай

КЗП: Правата на потребителите са по-добре защитени при покупката на пакетно пътуване

Правата на ползващите пакетни почивки са по-добре предпазени, в това число и при отвод от пътуването. Това сподели Игнат Арсенов, основен шеф „ Контрол на пазара “ в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), в рубриката „ Чети етикета “ по bTV, отдадена на ранните резервации за Коледно-новогодишните празници. Той посочи, че под пакетно пътешестване се схваща набор от услуги като настаняване, превоз, храна, разходка с екскурзовод и прочие, за които потребителите заплащат обща цена.

Потребителят може да се откаже от пътуването когато и да е досега на заминаването, без значение дали резервацията е направена през интернет или в офис на туроператор. Обикновено обаче уредникът удържа наказателна клауза, като нейният размер зависи от това по кое време ще се откажем, изясни той. „ Колкото по-рано се откажем, толкоз по-малка ще бъде тя. Например, в случай че е 60 дни преди пътуването, ще платим 50% от цената му, в случай че е 30 дни – ще платим към този момент 90%, конкретизира Игнатов.

Удържаните суми за отвод от пакетно пътешестване би трябвало да са обосновани и рационални. Туроператорът не може да ги дефинира по свое убеждение, а те следва да са равни на неговите действителни загуби. „ Ако ние се съмняваме, може да желаяме от него да ни потвърди, че те са рационални. Например, че не може да се анулира самолетният билет или че не може да се върне цената на настаняването “, уточни още Игнат Арсенов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР