Пратка висококачествен кокаин на стойност най-малко 20 милиона евро беше

...
Пратка висококачествен кокаин на стойност най-малко 20 милиона евро беше
Коментари Харесай

Шенген през крив макарон! Ирландия хвана кораб на братя Домусчиеви с половин тон кока

Пратка първокачествен кокаин на стойност минимум 20 милиона евро беше открита при претършуване на товарния транспортен съд “Верила ”, благосъстоятелност на братята Георги и Кирил Домусчиеви, в пристанище Шанън Фойнс в графство Лимерик, Ирландия във вторник тази седмица. За това пръв у нас заяви уеб страницата Bnews, който е благосъстоятелност на журналиста и политик Николай Бареков, базирайки се на материал в ирландския ежедневник The Irish Times и цитирайки Григор Лилов.

 

Операцията по претърсването на кораба, включваща чиновници на митническата работа по приходите, подкрепена от An Garda Síochána (бел.ред: ирландската гранична полиция) стартира на пристанището във вторник вечерта, откакто плавателният съд, благосъстоятелност на БМФ, зад който стоят братя Домусчиеви - “Верила ”, регистриран във Валета, Малта, дебаркира на врата към 10:30 сутринта на 19 декември т.г.

 

Ирландски овчарки са били качени на борда по прелиминарен сигнал и тъкмо те са надушили кокаина с доста висококачество и непорочност, заровен дълбоко в корабния товар - пшеница. Ирландските служби са разпознали българския транспортен съд като евентуално употребен за транспорт на опиати и по тази причина са го претърсили!

 

По информация на Irish Times, на борда на кораба са открити минимум 300 кг, а може би даже 500 кг кокаин, възлизащ по предварителни оценки на сред 20 и 35 милиона евро.

Тамошните полицейски източници обаче считат, че поради извънредно високата му непорочност, цената може да надвиши 50 млн. евро. След наложителното разреждане, на улицата от същото количество дрога биха могли да се завоюват сред 60 и 105 милиона евро, пресмятат органите на реда. Същите източници от ирландската полиция допълват, че пратката ще би трябвало да бъде изследвана и претеглена, а равнищата на непорочност да бъдат избрани в допълнение посредством тестване, преди да може да й бъде направена дефинитивна оценка.

 

Наркотиците са били скрити в бали със зърно, а към тях е имало прикован GPS маяк. Служителите от приходната организация и гвардейците считат, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена зад борда в някакъв миг, евентуално с цел да бъде взета в морето от някой, който да я докара до брега.

 

По данни на The Irish Times, 20 000-тонният транспортен съд за насипни товари е превозвал зърно. Той плава под малтийски байрак и се допуска, че е почнал своя маршрут до Фойнс от пристанище в Канада на 9 декември.

 

Екипажът на „ Верила “, състоящ си от 11 моряци е бил арестуван в Ирландия за разпит в хода на следствието. От тях 10 моряци са българи, а един е украинец. Повечето от тях не са знаели за опиата и не са били ангажирани с контрабандата, добавя в днешната си обява Irish Times като се базира на полицейски източници. Кокаинът е бил разпределен в пакети във водонепроницаеми торби сред избавителни жилетки, които да обезпечат плавучест. В торбите е имало и GPS маяк. Именно по тази причина се допуска, че хора от екипажа са съпричастни към трафика на кокаина.

 

„ Верила “ е от най-новите кораби на БМФ на олигарсите Домусчиеви, издигнат е през 2022 година и плава под флага на Малта.

Операцията е тежък удар за родното параходство и за притежателите му – посредством компанията „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД това са олигарсите милиардери братя Домусчиеви.

Напълно несъмнено е, че корабът, струващ десетки милиони, ще бъде иззет. Той е напълно нов и по тази причина безценен – пуснат на вода през предходната година. Оператор е тяхната „ Навибулгар Сървисиз ”. Тя е част от империята офшорки, множеството от които са регистрирани на Маршаловите острови и надлежно множеството носят имената на корабите на Домусчиеви.

Фиктивна компания от същите острови беше и притежателят на малко рибарско корабче, което трябваше да вземе товара от кораба Mv Matthew през септември, арестуван след пукотевица от Ирландската гранична полиция. Тогавашната пратка беше рекордна – за над 2 тона и към 130 милиона евро, а сегашната се чака да я приближи по стойност поради високото качество на кокаина.

Офицерският състав е от българи, а останалите членове са моряци от Мианмар, написа в свое следствие Григор Лилов.

 

Новината обиколи света и е огромен удар против влизането на България в Шенген по морските граници, което изглеждаше по-малко проблематично.

Домусчиеви са известни в цяла Европа като най-богатите българи и притежатели на ФК “Лудогорец ”, който постоянно гостува по европейските игрища за евросблъсъци с най-големите футболни колоси на Шампионска лига - Реал Мадрид, ПСЖ, Ливърпул, Арсенал, Интер и Милан. Доскоро бяха, с изключение на корабни, и медийни магнати, само че продадоха “НОВА ТВ ” през 2021 на скандалния сръбски предприемач Драган Шолак,  напомня уеб сайтът на Николай Бареков.

Автор: Bnews.bg, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР