Пратеници на Турция и Армения ще проведат днес в Москва

...
Пратеници на Турция и Армения ще проведат днес в Москва
Коментари Харесай

Армения и Турция започват преговори за нормализация

Пратеници на Турция и Армения ще проведат през днешния ден в Москва първи кръг от диалози, чиято цел е нормализиране на връзките сред двете страни, оповестява организация Ройтерс. Армения се надява, че диалозите ще доведат до определяне на дипломатически връзки и отваряне на границите след десетилетия неприязън.

Турция и Армения не поддържат дипломатически и търговски връзки от три десетилетия. Днешните диалози са първият опит за възобновяване на контактите от мирното съглашение през 2009 година, което по този начин и не бе утвърдено и връзките сред двете страни останаха напрегнати.

Двете прилежащи страни имат различия по редица въпроси, най-много за клането на 1,5 милиона арменци в Османската империя през 1915 година

Според Армения събитията от 1915 година съставляват геноцид. Турция признава, че доста арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при конфликти по време на Първата международна война, само че оспорва данните за броя им и отхвърля убийствата да са били редовно проведени и да съставляват геноцид.

По време на спора в Нагорни Карабах през 2020 година Анкара поддържа Азербайджан и упрекна етническите арменски сили в окупация на азерска територия. След спора Турция стартира да насочва апели за доближаване, търсейки по-силно въздействие в района, отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Армения уточни през вчерашния ден, че Ереван чака диалозите да доведат до определяне на дипломатически връзки и отваряне на границите, които са затворени от 1993 година

Заради затворените граници Турция и Армения нямат директни търговски направления между тях. Индиректната търговия нараства едва от 2013 година насам, само че бе единствено 3,8 милиона $ през 2021 година, сочат публични турски данни.

Според Томас де Ваал от центъра " Карнеги Юръп " (Carnegie Europe) отварянето на границите и възобновяване на железопътните връзки сред Турция и Армения ще има стопански изгоди за Ереван, а маршрутът може да бъде употребен от търговци от Турция, Русия, Армения, Иран и Азербайджан.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи предходната година, че по време на доближаването двете страни ще открият и чартърни полети сред Истанбул и Ереван, само че добави, че Анкара ще координира дейностите си с Азербайджан. Очаква се полетите да стартират при започване на февруари.

Съединени американски щати, където живее огромна арменска диаспора, поддържат мощно нормализирането на връзките сред Турция и Армения. Миналата година Вашингтон разгневи Анкара, като призна събитията от 1915 година за геноцид. Въпреки мощната американска поддръжка анализатори не чакат диалозите да протекат елементарно.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Армения би трябвало да откри положителни връзки с Азербайджан преди напъните за нормализация на връзките сред Турция и Армения да дадат резултат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР