Практическо обучение по PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение - ПНУ) при

...
Практическо обучение по PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение - ПНУ) при
Коментари Харесай

Много полезно: Такова практическо обучение не бе провеждано във Варна

Практическо образование по PNF (Проприоцевтивно невромускулно облекчение - ПНУ) при проблеми в походката минаха експерти от Дома за медико-социални грижи за деца - Варна. Семинарът бе воден от Марсел Гжебелуш, ръководител на Международната PNF асоциация. Той се състоя от 26 до 28 януари в това число като негов уредник бе PNF терапевтът Стоян Стоянов, а хазаин - Домът за медико-социални грижи за деца. От страна на лечебното заведение присъединяване взеха доктор Стелла Цонева, експерт физикална рехабилитация, кинезитерапевтите Вержиния Маркарян, Свилен Стоянов, Ася Христова и Антоанета Димитрова, рехабилитаторите Донка Барусова, Марина Маринова, Валентина Цанева, Биляна Неделчева, Дарина Станева, както и ерготерапевтът Венцислав Николов. До момента сходен на практика семинар не бе провеждан във Варна.
" Обучението дава насоки за по-бързото и вярно диагностициране на отклоненията в походката, както и система от техники за тяхното поправяне ", изясни Стоян Стоянов. Той описа, че PNF концепцията датира от годините на Втората международна война, когато е бил един от пиковете на епидемията от полиомиелит. Тогава терапевти са насочили напъните си, с цел да оказват помощ на пациентите си да са самостоятелни от непознати грижи.

" PNF концепцията е подобаваща и за деца с детска церебрална парализа, защото те също имат проблем със завъртането в хоризонтално състояние, ставане до отвесно състояние, изправяне и вървене ", изясни Марсел Гжебелуш. Той посочи, че както пациентите с неврологични, по този начин и тези с ортопедични болести, имат проблеми с моторния надзор. " Основната цел на PNF концепцията е да подтиква достъпа до мускулната функционалност, нервно-мускулната съгласуваност, да се сложи пациентът в обстановки, които той може да употребява доста постоянно в всекидневието си. " Работим на равнище прогресивно-мускулна група, упражняваме пациентите в ежедневни действия като ставане, вървене по равна повърхнина или нанагорнище и слизане по стълби. И при ортопедичните, и при неврологичните проблеми използваме едни и същи тласъци. Концентрираме се пациентът да успее да употребява своя капацитет по-добре. С сходен тип отнасяне може да се получи много положително функционално равнище ", разяснява Марсел Гжебелуш. Той добави още, че PNF концепцията е доста публикувана в Германия и е част от образованието на физиотерапевта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР