Практически всеки стопанин се сблъсква някога с това, че се

...
Практически всеки стопанин се сблъсква някога с това, че се
Коментари Харесай

Колко време се възстановява котка след кастрация?

Практически всеки собственик се сблъсква в миналото с това, че се постанова да кастрира котката си. Смята се, че в тази операция има позитивни моменти, по този начин и негативни. Самата интервенция е рутинна и не е комплицирана, нито рискова за любимеца ви. Тя съставлява хирургическо унищожаване на половите жлези.

Плюсове от кастрацията на котка

- Животното става по-спокойно, благо и послушно;

- Повече няма да маркира територията си с в дома ви, оставяйки неприятна миризма;

- Любимецът ви няма да е нападателен и няма да мяука мощно всяка нощ, будейки вас и съседите ви;

- Подтискането на полови инстинкт няма да кара животното да си търси сътрудник и да желае да избяга на открито. Вашата котка ще стане тиха и спокойна;

- Практически изчезва рискът от полови инфекции;

- Кастрираните котки живеят по-дълго, а точно с към 3-4 години, защото водят по-спокоен домакински живот.

Рехабилитация и следоперативни грижи за кастрираната котка

 Котка след кастрация?

След самата процедура по кастрация на котка не се изисква някаква характерна рехабилитация. Ако не се следят някакви затруднения, тогава животното ще се възвърне за 2-3 дни, като в същото време то ще желае да се намира на умерено и безшумно местенце, облечен в стегнат ръкав от някой остарял пуловер.

По време на възобновяване е допустимо любимецът ви да спи повече от елементарното и да яде по-малко. Не се тревожете, тъй като това е изцяло обикновено, защото малко или доста приказваме за хирургическа интервенция. Ще се наложи да обработвате мястото със специфични антибактериални средства, а при нужда и наставление от ветеринаря се употребяват и антибиотични смазки.

Котката след кастриране може да изпитва доста леки болки на мястото на шевовете. В някои случаи обаче може да се наложи обезболяване. Ако обаче бързо се е съвзело след интервенцията и се усеща добре, тогава не би трябвало да се дават болкоуспокояващи. Те се предписват единствено по преценка и положението на котката. Пълното възобновяване след кастриране на котка, в случай че няма някакви затруднения, продължава към седмица.

Кастрацията е рутинна процедура и не трябва да ви тормози. Както сами разбрахте, след нея животното даже живее по-дълго, тъй че даже от тази позиция е потребна. Наблюдавайте животното след процедурата и в случай че се съмнявате за някакви затруднения, незабавно се обърнете към експерт.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР