Познавате ли човек, който е убеден, че всичко, което прави,

...
Познавате ли човек, който е убеден, че всичко, което прави,
Коментари Харесай

Как да познаете, че някой е мегаломан

Познавате ли човек, който е уверен, че всичко, което прави, споделя или мисли, е безпогрешно? Ако отговорът е да, най-вероятно си имате работа с мегаломан. Това е някой, който презира другите, тъй като счита, че ги превъзхожда заради повишената си самокритика. Но по какъв начин да го идентифицираме? Макар да е изцяло обикновено да има хора, които са горди със себе си и мислят, че са всестранно надарени и способни на всичко, от време на време не е толкоз елементарно да решим дали са мегаломани, или не. Един от признаците би бил раздутото им его наред с принизяването на близките, които считат за непълноценни.

Мегаломанията е психологично заболяване, разказано в психиатрията като признак на нарцистичното личностно разстройство. Но с цел да разберем дали даден човек страда от фикс идея за великолепие, би трябвало да установим дали има налудничави хрумвания, или не, т.е. дали изживява мечти за всемогъщество, които го карат да се счита за по-висш.

Мегаломания и егоизъм се приписват на исторически персони като Наполеон, Хитлер и Сталин. Те мислели, че заслужават да владеят целия свят и вярвали, че са единствените, способни да опазят владенията си и да завоюват нови страни, с цел да популяризират родината си. Поради това гледали на себе си като на незаменими спасители и непрестанно се стремели да разширят властта си в серпантина на същински делириум. Хора, чиято единствена причина за по-нататъшно развиване е импулсът за издигане и напредък, подхранван от вярата в безспорната власт, претърпяват утежняване на признаците си в резултат на това, че държат себе си виновни за непостижимото. Както е посочила историята, най-после те се трансформират в рискови тирани, способни на най-безогледни дейности.

Мегаломанът има несъразмерна визия за себе си и копнее за обществено самопризнание, което съгласно него ще му обезпечи постигането на властова позиция. Въпреки че външно демонстрира огромна самонадеяност, при по-подробен разбор на личността му ще установим, че става дума за човек с голям брой дефекти и непредвиден комплекс за непълноценност или обществена празнина.

7 признака, по които да разпознаете мегаломаните

- Те са изключително самонадеяни. Смятат, че наличието им на всяко събитие е от изключителна значимост, т.е. би трябвало да са на всяка гозба мерудия.

- Държат се по този начин, като че ли са всемогъщи и обичат да показват качествата си пред другите, с цел да се хвалят с тях.

 - Смятат се за непогрешими и в положение да разрешат всеки проблем. Готови са на всичко, с цел да се снабдят с власт, в това число да манипулират близките.   

- По принцип не се учат от грешките си и по тази причина нищо не ги стопира да ги повтарят още веднъж и още веднъж.

 - Имат идеализирана визия за себе си.

 - Обръщат внимание по какъв начин реагират близките на това, което вършат или споделят. Ако ги отхвърлен поради неуместното им държание, мислят, че казусът е у другите.

- Суетата, подкрепяна от мощно надценено его и подхранвана от изразено възприятие за  предимство, ги кара да презират всичко, което не ги визира директно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР