Позицията на Орбан за влизането на Финландия и Швеция в

...
Позицията на Орбан за влизането на Финландия и Швеция в
Коментари Харесай

Въшната политика на Орбан: от два стола - на земята

Позицията на Орбан за влизането на Финландия и Швеция в НАТО наподобява на обезверен опит да държи вниманието върху себе си. Или на злощастен рикошет, който ще докара Унгария до още по-голяма външнополитическа невъзможност, написа " ".

Процесите в унгарския парламент постоянно се случват извънредно бързо. Когато министър председателят на страната Виктор Орбан реши, че нещо би трябвало да се придвижи бързо, депутатите одобряват десетки закони в късните часове на вечерта. Понякога президентът даже подписва законите незабавно, с цел да могат да бъдат оповестени в Държавен вестник оптимално бързо.

Случаят с гласуването за или срещу присъединението на обаче е друг. Вместо утвърждението да отнеме часове, то се проточва към този момент месеци наред. Планираните гласувания бяха отменяни още веднъж и още веднъж. Най-сетне депутатите в Будапеща с огромно болшинство утвърдиха приемането на Финландия в Алианса. Това обаче не се случи за Швеция.

И все още не е ясно по кое време ще се организира гласуването за присъединението на Стокхолм към НАТО.

Унгария играе тази игра към този момент близо 10 месеца. Тя е и единствената страна членка на НАТО с изключение на Турция, която посредством такива политически маневри блокира евентуалното присъединение на двете скандинавски страни към Алианса. За разлика от Турция, която има съответни условия към и Швеция - да екстрадират съперници на турския режим, Унгария не преследва сходни.

От два стола - на земята

Руската война в Украйна постави завършек на външнополитическата тактика на Виктор Орбан, която съвсем напълно беше диктувана от икономическите ползи и се стремеше към съдействие както със Запада, по този начин и с Изтока. От една страна, Унгария е все по-зависима от Русия и е една от европейските страни с най-близки връзки с Китай. От друга страна обаче Будапеща е притисната от НАТО и Европейския съюз, които ясно се разграничават от Москва.

Нестихващите разногласия с Брюксел пък товарят стопанската система на страната - милиарди от фондовете си за Унгария поради обвинявания в корупция.

При това състояние позицията на Орбан за влизането на Финландия и Швеция в НАТО наподобява просто като обезверен опит да държи светлините на прожекторите върху себе си. Или пък просто злощастен рикошет, който единствено ще докара страната му до още по-голяма външнополитическа невъзможност.

Въпреки това гласуването в интерес на присъединението на Финландия към НАТО може да е също толкоз обезверен опит Орбан да показва смяна и да резервира позициите си. Неотдавна Унгария твърдеше, че няма по какъв начин Финландия и Швеция да станат членове на НАТО, до момента в който политиците от тези страни се изричат " неточно " по адрес на унгарската народна власт.
В случая с Финландия тези терзания очевидно отпаднаха, макар че никой политик в Хелзинки не е поднасял извинения на Унгария. Що се отнася до Швеция - някои кръгове в унгарското държавно управление не престават да настояват, че шведските политици " наскърбяват унгарските гласоподаватели и Унгария ".

Каква е позицията на Унгария в НАТО?

В НАТО Унгария от много време се счита за една от най-противоречивите страни членки поради близостта си с Русия и антиукраинската си позиция. Орбан поддържа доста близки връзки с Путин още от 2010 насам. И до през днешния ден унгарският министър председател е внимателен в осъждането на съветската експанзия. Унгария е и единствената страна, която граничи с Украйна, само че не разрешава експорт на оръжия към нападнатата страна. Отношенията на Будапеща с Вашингтон пострадаха съществено поради това решение.

Унгария от години блокира срещите на Комисията НАТО - Украйна. Причината: държавното управление на Орбан упреква украинските управляващи, че потискат унгарското малцинство в Закарпатска област и нарушават правата им. Блокадите обаче най-вероятно са и жест към Москва, от чиито енергийни доставки Унгария е мощно подвластна.

Генералният секретар на НАТО Йенс на Будапеща и стартира да привиква срещите на Комисията срещу волята на Унгария.

Унгария и " световното болшинство "

Унгария се изолира и в Европейския съюз. Страната не просто е единствената, която отхвърля да окаже военна помощ на Украйна, само че е и единствената, която пледира за свалянето на глобите, наложени на Русия.

Въпреки че Орбан, въпреки и с отвращение, гласоподава за множеството пакети от наказания. Правителството в Будапеща прави и други жестове на поддръжка към Москва - неотдавна, че заповедта за арест на Владимир Путин няма да бъде изпълнена на територията на Унгария.
Дори измежду така наречен Унгария към този момент е в изолираност. Полша, Чехия, Словакия и Унгария преди бяха мощен общ фронт в Европейски Съюз. Позицията на Будапеща за войната в Украйна обаче постави завършек на съдействието и даже докара до голям раздор сред Унгария и Полша, с която дълго време бяха обединени в рецензиите си към Брюксел. Не е ясно по какъв начин Виктор Орбан ще успее да направи противоположен завой във външната си политика. По принцип Унгария би подкрепила приемането на Швеция в НАТО, не стопира да повтаря Орбан. В някои свои речи напоследък унгарският водач загатва, че може и да се отдалечи от Русия. Отдавна се спекулира и за евентуална аудиенция на Орбан в Киев.

За да не се усеща напълно изолиран във външнополитическите си позиции, Орбан си сътвори и нов термин - " световното болшинство ". Когато заеме позиция, която не е споделяна от НАТО или Европейски Съюз, Орбан към този момент афишира, че е на страната на " световното болшинство ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР