Позицията на Европейския съюз и на Г-7 относно руската инвазия

...
Позицията на Европейския съюз и на Г-7 относно руската инвазия
Коментари Харесай

Борел критикува липсата на единство сред страните от Г-20 по Украйна

Позицията на Европейския съюз и на Г-7 по отношение на съветската инвазия в Украйна не е преобладаваща измежду страните от Г-20, написа висшият комисар по външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел след срещата на върха на министрите на Г-20 в Индонезия.

" Основният извод е, че в нереалните формулировски всички са съгласни с нуждата да се пазят правила като териториален суверенитет и неупотреба на мощ. Често обаче това наподобява по друг метод, когато стане въпрос за конкретика ", написа Борел.

" Бруталната истина е, че националните ползи постоянно надвиват над споделения ангажимент към висши идеали ", установи той.

Борел напомни, че по време на гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации през март 140 страни осъдиха съветската експанзия и нито един член на Г-20, с изключение на Русия, не се опълчи на резолюцията.

„ Но по въпроса по какъв начин да продължим напред и за последствията от войната мненията се разграничават внезапно. Г-7 и сходно мислещите страни са единни в осъждането и санкционирането на Русия и в опитите да се потърси отговорност от режима. Но други страни, и тук можем да приказваме за болшинството от " Глобалния юг ", постоянно заемат друга позиция.”

По принцип всички осъждат нападението против териториалната целокупност и суверенитета на дадена страна. Но когато се стигне до наименуване на агресора и изтъкване на виновния за следствията, мнозина са сдържани по разнообразни аргументи. Някои са по-загрижени за последствията от войната за самите тях, в сравнение с за това кой е виновен за тези компликации и по какъв начин да се постави завършек на тази война; други се оплакват от " двойни стандарти " или просто желаят да запазят положителните си двустранни връзки с Русия. А мнозина остават неопределени и не желаят да вземат страна, тъй като това би заплашило геополитическите им ползи, съобщи Борел.

Глобалната борба на разказите е в разгара си и към този момент не печелим, установи ръководителят на европейската дипломация.

„ Като Европейски Съюз би трябвало да продължим да се ангажираме, с цел да опровергаем съветските неистини и военна агитация, като покажем ясно кой е виновен за експанзията, а оттова и за следствията от нея. Също по този начин би трябвало да проявим взаимност с жертвата, т.е. с Украйна, като в същото време помогнем по съответен и забележим метод на тези, които са най-засегнати от последствията от ужасната война на Путин, само че които по някакъв метод търсят помощ от Русия.”

Според Борел методът, по който е протекла срещата на външните министри на Г-20, е много индикативен

„ Винаги се отнасяме съществено към многостранните си задължения и демонстрираме почитание към мнението на другите. Това не беше казусът с Русия. Външният министър Лавров напусна срещата на Г-20 незабавно след изявлението си на първото съвещание. Той даже не си направи труда да чуе какво имат да кажат другите. Това решение ви споделя всичко, което би трябвало да знаете, за това какъв брой Русия в действителност се интересува от многостранните конгреси. Надявам се, че някои от членовете на Г-20, които седят настрани във връзка с войната в Украйна, са си взели бележка”, заключи висшият комисар Жозеп Борел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР