Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република

...
Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република
Коментари Харесай

Македонски българи след срещите в Брюксел: Заключенията на ЕС ще проличат в следващия доклад за напредъка на РСМ

Позицията на европейските институции по отношение на правата на българите в Република Северна Македония ще станат ясни в идващия отчет за напредъка на Скопие. Това съобщи в " Денят стартира " Петър Колев, който беше измежду представителите на македонските българи, признати от комисаря по разширението Оливер Вархеи в Брюксел.

За българските организации в югозападната ни съседка е значимо, че разговорът стартира освен с българските, само че и с европейските институции.

По мотив идната годишнина на Гоце Делчев, Колев подсети, че взаимните празнувания са одобрени с контракта за добросъседство, а страна, която не извършва интернационалните контракти, мъчно може да стане част от пространство като Европейски Съюз.

" Освен смяната на конституцията, част от преговорната рамка са и всички протоколи от взаимните мултинационални комисии, което значи че значително европейските институции са се отнесли съществено към този въпрос. Стигнахме до миг, в който можем без медиатори да приказваме с еврокомисари, което значи, че правата на българите в Македония са част от процеса.

Ние сме тези, които имаме интерес да бутаме нещата към реализация. Ако нещата останат на хартия, Македония ще остане кандидат-член на Европейски Съюз още 30 години. Това не е в интерес нито на Северна Македония, нито на България, по тази причина имаме интерес тя да е в Европейски Съюз, само че не за сметка на българите там и българската история и национално достолепие. Това е цената, която няма да платим.

Пред нас няма опция, желая да бъдем разбрани вярно, без значение на натиска в Скопие и политиканстването в София и Брюксел. Нашият път е явен - ние сме избрали да вървим по този път без значение цената, която би трябвало да платим и ще го извървим до дъно. Очакваме цялостно схващане и диалог по тази тематика и с евроинституциите, и с македонските институции, на които македонските българи заплащат налози - дружно да намерим решение на казуса и да спрем с това принуждение и език на омразата ", сподели Петър Колев.

Проф. Анна Кочева от Национален кръг " За Македония " дефинира срещата с комисаря Вархеи като потребна, само че доста закъсняла.

" Най-вероятно въпреки всичко ще има българи на честванията на Гоце Делчев. Срещата, въпреки и доста потребна, беше доста закъсняла. От Национален кръг " За Македония " още през юни бяхме в Страсбург и тогава получихме заричане, че не просто ще одобряват представители на македонските българи в евроинституциите, само че представители на евроинституциите ще бъдат в Република Северна Македония, с цел да се срещнат на място.

Крайно време е в Северна Македония да се разбере, че преговаряйки с Европейски Съюз, или намирайки се в предверието на тези договаряния, те в действителност договарят и с България. Ние сме скачени съдове, пълноправна страна-членка и не слагаме условия от дебелоглав, а тъй като това е в духа на историческата истина, който се базира на планини от обстоятелства, които, в случай че има воля да бъдат прочетени по метода, по който са написани, ще бъдат изтълкувани еднопосочно ", уточни тя.

От Национален кръг " За Македония " обмислят самодейност, която да показва историческите обстоятелства пред европейските институции и в столиците на страните, председателстващи Европейски Съюз.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР