Позицията на Джеймс Суит, президент на Американската историческа асоциация, не

...
Позицията на Джеймс Суит, президент на Американската историческа асоциация, не
Коментари Харесай

Главният американски историк е тормозен за защитата си на историческата наука

Позицията на Джеймс Суит, президент на Американската историческа асоциация, не е публична, само че може да се назова, в случай че не основен, то най-уважаван историк на страната. Този човек беше преследван от демократите (либерали, леви - наричайте ги както искате). Преследван поради отбраната на специалността си.

Всичко, което той направи, беше да напише колона на уеб страницата на асоциацията, призовавайки историческата просвета (и учените) да бъдат освободени от потребление в порочни политически акции. Е, получи неизбежното в днешна Америка и други сходни страни. Можете да прочетете резултата на същия уебсайт под формата на увод към колонката, който се появи по-късно. Всичко е както би трябвало: да, знам, че съм наранил възприятията на мнозина, знам, че съм ощетил сътрудниците и сдружението като цяло. Ако те тормозят - разкайваш се, другояче край.

Тук, несъмнено, става дума за днешния чисто политически спор за смисъла на американската история, само че това са детайлности. Основното тук е, че освен в Съединени американски щати, а въобще на всички места и когато и да е историята не е за предишното, тя е нещо извънредно остро и настоящо за сегашния миг (така че Суит бърка по своему). Затова съществува историята, по тази причина тя постоянно ще бъде главната от филантропичните науки, т.е. науките за индивида, неговата страна, неговата просвета и неговото съществуване.

Що се отнася до Америка и абсурда, в който Суит се намеси, става дума, несъмнено, за „ Проект 1619 “, т.е. за концепцията, че същинската история на Съединени американски щати не стартира с независимостта на страната, а с появяването на първия негърски плебей на американска земя. Този " Проект 1619 " е част от напъните на либералите да унищожат своите страни с тяхната същинска история и просвета, като ги заменят с чисто нови и наложителни " човешки полезности ". Тоест, нацията е имала бащи-основатели, които са създали или споделили доста положителни и умни неща, само че в този момент те би трябвало да бъдат публично ненавиждани, като се стартира от гимназията. И историческата просвета да се настройки към тази ненавист.

Ясно е, че има хора, които доста пречат на демократичните черни расисти в опита им да показват всички бели (и единствено бели) като търговци на плебеи и негодници. Тези хора са историците. И по този начин се случи, че точно Джеймс Суит, с изключение на всичко друго, е експерт по всевъзможни тънкости на този - ранен интервал от американската история. Той в действителност написа за това в самата си колона: че съвсем всички поданици на западния бряг на Африка в посочената ера са били пренесени в днешна Бразилия и Карибите, най-много един % от тях са попаднали на територията на сегашните Съединени щати. А главните търговци на плебеи са тогавашните крале на Дахомей и прилежащите територии, които вършат положителни пари от продажбата на своите сънародници в чужбина. Фактите са си обстоятелства.

Но надали (в момента) ще се интересуваме от тях. Но доста ни интересува трагичният опит на старейшината на американските историци да отбрани сътрудниците си и смисъла на своята специалност.

Отново Суит бърка. Да защитиш своята просвета и специалност е обикновено, само че историята постоянно е обвързвана с сегашното. Винаги ще търсим — и ще намираме — в предишното на практика препоръки за това по какъв начин да и по какъв начин да не се държат цели народи или техните водачи в обстановки, които са неуместно сходни на днешните. И по тази причина постоянно и до безкрайност в центъра на нашите полемики ще има все нови и нови, като че ли добре забравени или даже невиждани до момента епизоди от нашата и освен наша история. И до момента в който те се появяват и се разискват свободно - точно свободно - с присъединяване на обстоятелства, ние ще съществуваме като народ.

Ето някои от многото образци за такива епизоди, които ненадейно стават значими за нас през днешния ден. Какъв е адмирал Колчак: воин и родолюбец на Русия или кървясъл главорез? Какво е Опричината? Защо Петър I екзекутира сина си, който се пробва да избяга на Запад? Защо умира Британската империя, която сякаш беше неуязвима? Защо тъкмо Гай Юлий Цезар се оказва в продължение на епохи пример на държател на страна, която съвсем умира от безкрайни цивилен спорове? Откъде и по кое време науката и доста от изкуствата идват в Европа?

През предишния век беше оповестена една безусловно брилянтна класическа книга, наречена „ Апологията на историята, или занаятът на историка “. Авторът е френският експерт по Средновековието Марк Блок, който не е имал време да види книгата си отпечатана (той е екзекутиран от германците през 1944 година като член на Съпротивата). Книгата се състои съвсем напълно от страхотни цитати, можете да вземете всевъзможни. Например, че историята не е да съди хората от предишното (както вършат демократите), а да ги схваща:

" Трябва да разберем по-добре душата на индивида, въпреки и единствено с цел да водим неизбежни борби и още повече, с цел да ги избегнем, до момента в който към момента има време. При изискване, че историята изостави навиците на наказващ архангел, тя също ще бъде в положение да ни помогне да се излекуваме от този минус. В последна сметка историята е голям и разнороден опит на човечеството, среща на хора през вековете. Безценни са изгодите за живота и за науката, в случай че тази среща е братска. “

Още един път: за какво ви е да ги разбирате, тези хора от предишното? Ето за какво:

" Непознаването на предишното неизбежно води до недоумение на сегашното. Но може би опитите да се разбере предишното са също толкоз безполезни, в случай че не си визиите сегашното. " И няколко страници по-късно още веднъж за същото: „ Непознаването на предишното освен вреди на познаването на сегашното, само че заплашва всеки опит за деяние в сегашното “.

И най-после, за това по какъв начин работи историкът:

" Текстовете или археологическите находки, външно даже най-ясните и гъвкави, приказват единствено когато знаете по какъв начин да ги попитате. " И вие би трябвало да питате, като сте експерт, само че също по този начин би трябвало да го вършиме, разбирайки добре, че хората не са гении и вземат решения в блъсканица и по простъпка: „ Като четете други книги по история, може да си помислите, че човечеството се състои напълно от разумно настоящи хора, за които нямаше ни най-малка загадка в аргументите за дейностите им “.

Човек на знанието, експерт, който има маса от обстоятелства и технологии за тяхната обработка, е най-лошият зложелател на либералите. Защото подобен човек е съдник на техните неистови хрумвания за унищожаване на човешките общества като такива. Единственият проблем е, че историците, като всички учени, спорят гневно между тях. Затова обвързване на политическата класа е да им даде опция да продължат да спорят, отрязвайки от тези полемики необразованите и злонамерените. Тогава страната има късмет да построи своята история по-нататък.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР