Позицията на България за започване на преговорите за членство със

...
Позицията на България за започване на преговорите за членство със
Коментари Харесай

Външно: Позицията ни за Северна Македония остава непроменена

" Позицията на България за започване на договарянията за участие със Северна Македония остава непроменена. България продължава да се придържа към Рамковата позиция по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране: РСМ и Албания от 09 октомври 2019 година, подкрепена единомислещо с Декларацията на Народно събрание от 10 октомври 2019 година и от съвещанието на КСНС от 10 януари 2022 година ". Това се споделя в позиция на Министерство на външните работи след диалог на министър Теодора Генчовска с немския си сътрудник Аналена Бербок.
Уточнението е във връзка изказване на Бербок, която сподели, че България се е съгласила Албания и Северна Македония да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз през първото полугодие на 2022 година.
" Подкрепата за разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика. От основно значение продължава да бъде следването на критерия за личните заслуги на всяка една страна-кандидат и спазването на фундаменталните полезности на Съюза, в това число ценене на правата на индивида и съблюдаване на правилото на добросъседство ", пишат от Външно.
От основно значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските връзки и приемането на ясни гаранции и конституционни гаранции за спазването правата на българите в районен съд Македония, безапелационни са от Министерство на външните работи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР