Позицията на България за Украйна е ясна - подкрепяме суверенитета

...
Позицията на България за Украйна е ясна - подкрепяме суверенитета
Коментари Харесай

Външно министерство: В неизвестност са 7 българи, пътували в запалилия се ферибот, има съмнение и за още двама

Позицията на България за Украйна е ясна - поддържаме суверенитета и териториалната целокупност на страната, съобщи Велислава Петрова
В неопределеност остават 12 души, пътували на запалилия се ферибот край остров Корфу в Йонийско море, а 7 от тях са с доказано българско поданство. Има подозрение и за още двама, само че към момента не е изяснена националността им. Това заяви по време на ексклузивен брифинг заместник-министърът на Министерство на външните работи Велислава Петрова.

„ На борда на ферибота са били 127 българи. Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу “, сподели Петрова.

Тя изясни, че консулът ни в Солун още през вчерашния ден е посетил избавените българи и сега също е там.

На всички евакуирани са обезпечени храна и питиета. Сред евакуираните ни жители има деца. Всички са добре. Двама българи са настанени в лечебно заведение на остров Корфу, един от тях е с доста ниска сатурация и е интубиран, другият е в устойчиво положение.

Днес се чака българите да бъдат превозени до Игуменица, а оттова да продължат пътуването си до Италия или да се завърнат в България.

Министерство на външните работи оказва подпомагане по всички вероятни способи на сънародниците ни, защото част от тях са без документи, които са изгорели на борда на ферибота, уточни зам.-министърът.

Що се отнася до Украйна Петрова съобщи: „ Напрежението ескалира, нашата позиция е ясна - поддържаме суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. 6 души са декларирали предпочитание при потребност да бъдат евакуирани. Предстои посещаване в страната на министър Теодора Генчовска “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР