Позициите на втората политическа сила - Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)

...
Позициите на втората политическа сила - Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)
Коментари Харесай

ПП-ДБ и Възраждане няма да подкрепят кабинет на Мария Габриел. БСП и ИТН са готови за разговори

Позициите на втората политическа мощ - " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и на третата - " Възраждане " , че няма да поддържат проектокабинет с мандата на ГЕРБ, остават непроменени и след номинацията на Мария Габриел за министър председател.

Това стана ясно от изявленията на Даниел Лорер от ПП-ДБ и на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов в коридорите на Народното събрание в сряда. Думите им пристигнаха, откакто малко по-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за премиерския пост.

Досега позицията на обединенията беше точно че няма да поддържат кабинет, препоръчан с мандата на ГЕРБ.
ПП-ДБ няма доверие на ГЕРБ
В сряда депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер разяснява, че Мария Габриел извършва почтено дилемите си като еврокомисар. По думите му за ПП-ДБ е изненадващо, че тя е решила да одобри номинацията за министър председател с първия мандат на ГЕРБ, за който огромна част от политическите сили ясно са споделили, че няма да поддържат, без значение коя е личността.

" Пред нашите гласоподаватели ние сме дали кардинална позиция, че първият мандат няма да бъде подсилен заради неналичието на доверие в първата партия ГЕРБ, а не в обособени човеци в нея ", сподели Лорер.
" Възраждане " е срещу номинацията на Габриел
От своя страна водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов оспори номинацията на Габриел, като сподели, че тя " не е човек, който може да поеме отговорност за ръководството на страната заради ред аргументи ".

Костадинов още веднъж повтори и позицията си, че " Възраждане ", издигнато от самите тях.
Българска социалистическа партия дефинира метода на ГЕРБ като " неточност "
Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също разяснява номинацията на Мария Габриел, като сподели, че Борисов е направил неточност. Вместо първо да реализират единодушие за целите, по които да работи бъдещото държавно управление, Борисов е " обърнал пирамидата ", като е показал първо кандидат-премиера. По думите на Нинова е трябвало да се подходи по различен метод.

Тя добави още, че Българска социалистическа партия е получила покана за среща с Мария Габриел в четвъртък в Народното събрание и ще взе участие в нея.

По-рано Българска социалистическа партия даде поръчка, че в случай че бъде поканена от някой от мандатоносителите в диалози за държавно управление, ще се довери на решението на бързо " вътрешнопартийно допитване ", което ще организира.
Подкрепата на Има Такъв Народ зависи от целите
Станислав Балабанов от " ИТН " (ИТН) от своя страна не изключи партията да поддържа проектокабинет, управляван от нея. Той обаче сподели, че възможната поддръжка ще зависи от съответните политически цели, които бъдат контрактувани.

" Тя е с една добра визитка в Европа, това може би е добър знак към нашите европейски сътрудници. Но това нищо не значи, защото Има Такъв Народ още не е получила никаква покана за каквито и да било диалози ", сподели Балабанов.

" Да, личността е задоволително потвърдена в Европа, само че не знаем какви ще бъдат концепциите и целите ", добави той. По-рано от партията на Слави Трифонов споделиха, че ще са съпротива и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ.

Номинацията на Мария Габриел за премиерския пост в възможен проектокабинет на ГЕРБ идва след диалози сред нея и ПП-ДБ, които приключиха без триумф. От обединяването ПП-ДБ показаха собствен проектокабинет с министър председател Николай Денков, който ГЕРБ не хареса.

След това ГЕРБ заяви, че стопира договарянията с ПП-ДБ и партии в Народното събрание - " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

ГЕРБ са първите мандатоносители за сформиране на държавно управление, защото след последните на 2 април влязоха в Народното събрание с най-вече депутати - ГЕРБ-СДС е с 69, а ПП-ДБ - с 64. Останалите партии са " Възраждане " с 37, Движение за права и свободи - с 36, Българска социалистическа партия - с 23 и Има Такъв Народ - с 11 народни представители.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандата на ГЕЕБ-СДС в понеделник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР