Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни,

...
Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни,
Коментари Харесай

Папа Франциск към българската делегация: Поздравявам ви, че въпреки различията, сте заедно в името на България

Поздравявам ви за това, че макар, че сте толкоз разнообразни, сте дружно в името на вашата страна България. Това обръщение насочи папа Франциск към българската парламентарна делегация, която е в Рим и Ватикана във връзка 24 май.

Делегацията беше призната на визита при Светия отец, а преди този момент се състоя диалог на „ четири очи “ сред ръководителя на Народното събрание и папата.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, ръководителят на ПГ „ ГЕРБ-СДС “ Десислава Атанасова, съпредседателя на ПГ „ Продължаваме Промяната “ и Демократична България “ Атанас Атанасов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България Ирена Анастасова и ръководителят на „ ИТН “ Тошко Йорданов. 

В нея са включени представители на президенството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.

На аудиенцията ръководителят на Народното събрание Росен Желязков подари на Папа Франциск ръчно извезана икона с облиците на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски. Тя е направена със златни  и сребърни железни влакна от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при визитата му в България.

Росен Желязков уточни, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично облиците. От своя страна, Папата е подарил пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, раздрани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и връзките са толкоз нежни и чупливи, че би трябвало да ги пазим по всевъзможен метод, уточни Росен Желязков и добави, че гълъбът е знак на мира,  цветето е нещо красиво и преходно.

На срещата Росен Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че, когато има национални дела, те са обединени.  Папата е изразил насладата си от това, споделил е, че го насърчава и че е прелестно, че политическите сили са единни.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков пожела на българите във връзка 24 май здраве, оптимизъм, религия, вяра и обич. По думите му това е най-хубавият празник, тъй като е обвързван с словесност, с нематериалност, с книжовност, с това, което от ден на ден забравяме – общението с книгите. Това беше и тематиката на срещата със Светия отец, уточни Росен Желязков и дефинира диалогът на „ четири очи “ с Папа Франциск като много  топъл. Председателят на Народното събрание заяви, че Папата пази прелестни мемоари от визитата си в България през 2019 година Той дефинира тогавашното му послание за мира на земята като пророческо. 

Председателят на Народното събрание напомни и последната енциклика на папата, която е обвързвана с братството и с  мостовете, които би трябвало да градим сред другите вероизповедания. Трябва да преодоляваме разликите, изключително в подтекста на вътрешните ни събития, уточни Росен Желязков. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР