Поздравления за Афганистан... тази победа принадлежи на всички нас. Америка

...
Коментари Харесай

Ден първи от управлението на талибаните

" Поздравления за Афганистан... тази победа принадлежи на всички нас. Америка беше победена, тя не съумя да реализира своите цели с военни интервенции. " С тези думи представителят на талибаните Забихула Муджахид публично разгласи тази заран края на съвсем 20-годишната американска окупация на раздираната от десетилетна революция централноазиатска страна. През миналата нощ специфичните елементи на ислямисткото придвижване, известни под името Badri 313, поеха контрола над летището " Хамид Карзай " в столицата Кабул, откакто последните американски военнослужещи се качиха на борда на военнотранспортен аероплан C-17 малко преди среднощ. Командващият на 82-ра въздушнопреносима дивизия ген.-майор Крис Донахю беше последният щатски офицер, останал " на терен ", преди интервенцията по незабавната евакуация на над 123 хиляди цивилни от Афганистан дефинитивно да завърши. Спасителната задача, която продължи към две седмици, беше проведена по неотложност, откакто силите на талибаните съумяха да завладяват всички огромни градове в страната за броени дни, а столицата Кабул падна без опозиция, откакто президентът Ашраф Ганди се избави с бягство в чужбина. По време на изтеглянето си американските сили оставиха на летището част от тежката си военна екипировка, която обаче беше съзнателно унищожена или развалена, тъй че да не може да се употребява след това от ислямистите.
Kомандващият на 82-ра въздушнопреносима дивизия ген.-майор Крис Донахю беше последния щатски военнослужещ, останал " на терен ", преди интервенцията по незабавната евакуация на над 123 хиляди цивилни от Афганистан дефинитивно да завърши
Ръководителят на централното командване на Съединени американски щати ген. Франк Маккензи разгласи края на американското военно наличие в Афганистан към половин час преди среднощ през вчерашния ден. " Не успяхме да изведем всички, които искахме. Но си мисля, че даже да бяхме останали още 10 дни, отново нямаше да можем да го създадем ", разяснява нощес той. Според разнообразни планове в Афганистан са останали сред 100 и 200 американски жители, които са желали да изоставен страната, само че не са съумели да доближат кабулското летище в точния момент поради големите тълпи и вследствие на ограниченията след самоубийствените атентати на терористичната организация " ИДИЛ - Хорасан ", при които починаха 13 щатски военнослужещи и най-малко 170 цивилни. В отговор на атентатите от предишния четвъртък Съединени американски щати нанесоха ракетни удари с дронове против командири на афганистанския клон на ИДИЛ, както и против кола наоколо до летището в Кабул, която е била цялостна с експлозиви. При офанзивата обаче са били убити и сред 6 и 10 цивилни, измежду които е имало и деца.
Кой ще ръководи летището в Кабул
В момента също по този начин текат договаряния кой ще обезпечи действието на летището в Кабул оттук насетне. Причината е, че сега аерогарата не разполага с дипломиран личен състав за управление на въздушното придвижване и кацането на цивилни самолети на практика е невероятно. Талибаните са отправили предложение към Турция да поеме логистиката на оборудването, до момента в който при тях да остане единствено контролът върху сигурността. До момента обаче турският президент Реджеп Ердоган към момента не е дал отговор дали би приел сходна оферта. Френският външен министър Жан-ив Дриан от своя страна твърди, че сега се водят диалози работата на летището да бъде възобновена по най-бързия метод, тъй че всички, които желаят да изоставен Афганистан, да могат да употребяват услугите на комерсиалните авиолинии. Според него, в случай че диалозите с Турция пропаднат, има опция действието на аерогарата да се подсигури и от Катар. Американските цивилен самолетни компании, водачи и въздухоплавателни средства обаче имат експлицитна възбрана да прелитат над и да кацат в Афганистан.

Въпреки терористичните офанзиви против евакуационната задача президентът на Съединени американски щати Джо Байдън не пожела да промени първичните си проекти да изтегли всички американски военнослужещи от страната до 31 август. Държавният секретар на Съединени американски щати Антън Блинкен удостовери в понеделник вечерта, че дребен брой американски жители са останали в страната - " под 200 души, само че най-вероятно по-близо до към 100 ". Британският външен министър Доминик Рааб от своя страна разгласи, че няколкостотин негови сънародници към момента се намират в Афганистан. Хиляди афганистанци, които досега са работили за съдружните сили, задграничните организации и представителства или подкрепяното от Съединени американски щати досегашно държавно управление, обаче също не съумяха да се качат на самолетите по време на военната евакуация, макар че се опасяват, че ще бъдат репресирани, и също желаят да изоставен. На процедура всички тези непознати жители и сътрудници на някогашната власт могат да се одобряват за неофициални заложници на талибаните.
Всички искащи да изоставен страната
Във връзка с всичко това Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри в понеделник резолюция, с която приканва талибаните да спазят уговорката си да оставят всички искащи свободно да напущат Афганистан през идващите дни и да разрешат достъп до страната за филантропични помощи. Решението, препоръчано от Съединени американски щати, Англия и Франция, беше признато с 13 гласа " за ", като единствено Русия и Китай, които към този момент водят неофициални договаряния с талибаните, се въздържаха.

" Искаме да имаме положителни взаимоотношения със Съединени американски щати и света. Приветстваме установяването на положителни дипломатически взаимоотношения с всички ", разяснява тази заран представителят на талибаните Забихула Муджахид по време на формалната гала на кабулското летище. Той твърди също по този начин, че силите за сигурност на придвижването ще бъдат " деликатни и учтиви ". Много афганистанци обаче се притесняват, че талибаните може да се върнат към практиките от предходното си ръководство сред 1996 и 2001 година, когато напълно зачертаха правата на дамите и постановяваха властта си със средновековна свирепост съгласно ислямското право. " Каквато и да е легитимност и каквато и да е поддръжка ще би трябвало да бъде заслужена ", разяснява в този подтекст щатският държавен секретар Блинкен. Той също по този начин разгласи, че Съединени американски щати ще прекратят към този момент дипломатическото си наличие в Кабул и ще реалокират активността на посолството в Катар, където талибаните също имат политически офис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР