Появата на ДАЕШ беше голямо бедствие, което порази региона. Но

...
Появата на ДАЕШ беше голямо бедствие, което порази региона. Но
Коментари Харесай

Никой не е приятел на кюрдите освен... планините

Появата на ДАЕШ беше огромно злополучие, което порази района. Но крахът на тази ужасна организация напомни горчивата истина, че бедите за района не започнаха с ДАЕШ, с цел да приключат с нея. Не е пресилено да се каже, че ДАЕШ с варварските си кървави практики образува димна завеса, която разреши на доста сили да скрият същинските аргументи, които стоят зад устрема им да обхванат на сирийската сцена или да се намесят намерено в нея. Отсъствието на ДАЕШ сложи пред силите, които се разполагат свободно на сирийска земя, желаят или не, един явен въпрос: " Какво вършат в Сирия? И докога ще бъдат там? Какъв е същинският им проект и дълбоките им цели? Това написа в своя публицистична публикация саудитският всекидневник " Аш-Шарк ал-Аусат ".

Не е загадка, че Иран не се намеси в Сирия, с цел да се бори с ДАЕШ. И че Русия не се намеси в Сирия единствено с цел да отстрани заплахата ДАЕШ. Същото би могло да се каже и за американците, и за целия този ескорт от непознати флагове, който се е дислоцирал на сирийска земя.

И за сириеца, и за арабина въобще, е мъчително да си показа Сирия като сцена за споразумяване на сметки във всевъзможни оповестени или скрити войни. Както и да си показа, че някаква част от територията на Сирия и сирийския народ ще се трансфорат просто в документи, които ще бъдат задвижвани от районни или интернационалните сили. Сирийската покруса разкри крехкостта на тази страна, която преди разпалването на събитията в нея, беше облик на непристъпна за играчите от чужбина цитадела. Тя разкри също и крехкостта на страните, заобикалящи Сирия, и техният блян да разсеят страховете си, резервирайки своите места в Сирия и разпалвайки различни войни там.

През последните месеци стана ясно, че развиването на обстановката в Сирия разруши предходните фантазии на президента Реджеп Тайип Ердоган, измежду които беше и тази да види Сирия без президента Башар ал-Асад. Руският президент Владимир Путин съумя да трансформира случая, при който съветски бомбардировач беше свален от турска ракета, във опция за покоряване на сирийската политика на Турция. По този метод Турция се оказа сътрудник на Русия и Иран в договарянията за Сирия в Сочи, които са ориентирани основно към дерайлиране и заобикаляне на първичните мирни договаряния, провеждащи се в Женева под егидата на Организация на обединените нации. От предходния пакет с фантазии Ердоган резервира една единствена и тя е да унищожи постигнатото от сирийските кюрди на границата със страната му. През последните месеци някои дипломати не се поколебаха да кажат, че Ердоган може да съжителства с иранско-руска Сирия, ръководена от Асад, само че не би могъл да живее с кюрдски район на границата със Сирия.

Истината е, че развиването на нещата през последните три години остави кюрдите в комбинация от фантазии и илюзии. Те повярваха, че явната им роля в съпротивата на ДАЕШ в Ирак и Сирия, която им костваше хиляди убити и ранени, им е дала легитимност, каквато не са имали в предходните си борби за ценене на праватa и стремежите си. Навярно са отишли прекомерно надалеч в убеждението си, че ролята им в отпора на ДАЕШ им е дала един тип имунитет против наказателните акции, които армиите на страните от района провеждат против тях всякога, когато отхвърлят да заемат отреденото им място на жители втора употреба в границите на една или друга страна. Вероятно ще останат разочаровани, че този който им дава оръжия за битка с ДАЕШ, ще бъде длъжен да им предложи и чадър, с цел да ги отбрани от гнева на армии, които смятат заплахата ДАЕШ за краткотрайна, а рискът от кюрдите резистентен и безконечен.

Слагането на ръка върху района на Африн от страна на турската войска и районните й съдружници ми подсети за думите, които неведнъж съм чувал през годините от сирийските и иракските кюрди по едно и също време, а точно, че: " Никой не е другар на кюрдите с изключение на..... планините ". Разочарованието на сирийските кюрди ми подсети за разочарованието на иракските кюрди преди време от Америка, написа основният редактор на вестника.

На 19 юни в. " Аш-Шарк ал-Аусат " разгласява изявление на нашия сътрудник Ибрахим Хамиди с някогашния дипломат на Съединени американски щати в Сирия Робърт Форд. " Мисля, че това, което вършим с кюрдите, е освен политически неуместно, само че и аморално ", сподели Форд. Американците са употребявали кюрдите в продължение на доста години по времето на Саддам Хюсеин. Смятате ли, че американците ще работят с Демократическия съюз и Отделите за отбрана на народа под някаква друга форма от това, което е правил с тях някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър (когато ги е изоставил)? Честно. Това ми споделиха американски представители. Сирийските кюрди вършат най-голямата си неточност, като се доверяват на американците. " Той акцентира, че Вашингтон не употребява американските военни за отбрана на кюрдския район в Сирия.

Кюрдите постоянно са разочаровани от това, на което са заложили. Много неща се трансформират, само че тяхната позиция в кръга на губещите не се трансформира. Съществуват строги географски обстоятелства, които не се смекчават от рухването на нечий режим или заминаването и идването на един или различен ръководещ. След успеха на иранската гражданска война кюрдите се зарадваха, че шахът към този момент го няма. Покойният палестински водач Ясер Арафат ги насърчи да се срещнат с ръководителите на революцията и им уреди среща. Хомейни посрещна високопоставената кюрдска делегация, която беше пристигнала да го поздрави. След поздравленията и комплиментите кюрдската делегация уточни сложното състояние на иранските кюрди. Хомейни отговори, че казусът няма да бъде подложен на дневен ред след смяната, която се е случила, тъй като " революцията е ислямска и за всички, а освен за избрани народи или раси ".

Няма потребност от доказателства, че ситуацията на кюрдите в Иран не се е трансформирало. Нещо повече. Някои режими подкрепяха кюрдите отвън границите си, като в същото време поддържаха политиката на заглушаване на кюрдите в границите на личните си страни. Подкрепата на сирийския режим за Абдуллах Йоджелан в битката му против турските управляващи не накара Дамаск да промени политиката си към своите кюрди. Преди години Ердоган направи изключително изказване от иракски Кюрдистан, заявявайки, че " времето за занемаряване на правата на кюрдите е завършило ". Днес турските сили напредват, с цел да основат защитен пояс, за да изтласкат кюрдите надалеч от границите си. Анкара не помни, че този тип победа над кюрдите не прави нищо друго, с изключение на да основава нови конфликти при изменящи се условия.

Веднъж някогашният иракски президент Джалал Талабани се опита да убеди външния министър на Садам Хюсеин Тарик Азиз, че кюрдите имат остарели права в Киркук, които би трябвало да бъдат спазвани. Последва гръмотевичен отговор: " Нямате никакво право да плачете за Киркук, по този начин както арабите оплакваха Андалусия хиляда години ". Чрез интервенцията в Африн (част от кюрдския планински регион) районът става очевидец на нова глава в сирийската война. Не войните отстраняват аргументите за спор и не разкъсването на карти образува решение. След разгрома на ДАЕШ районът е изправен пред по-сериозни и по-дълбоки спорове. След месеци на наказване на иракските кюрди, не щеш ли в този момент Турция санкционира кюрдите в Сирия.

" Никой не е другар на кюрдите с изключение на... планините ".
Източник: Аш-шарк ал-Аусат, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР