Повсеместната криза предизвика спешна среща на шефовете на зимни центровеОгромни

...
Повсеместната криза предизвика спешна среща на шефовете на зимни центровеОгромни
Коментари Харесай

Топлото време и липсата на сняг убиват ски курортите в Европа

Повсеместната рецесия провокира незабавна среща на шефовете на зимни центрове

Огромни тревни площи и оголени скали вместо сняг се виждат в някои от най-известните места за ски спорт в Европа. Значителна част от Алпите е наранена от извънредно топлото време в обичайно мощния зимен туристически сезон и това предизвиква съществени главоболия и най-много финансови загуби на курортите, отбелязва вестник.

Недостигът на снежна завивка извади още веднъж на дневен ред опасенията за трайни температурни промени, свързани с климатичните промени. На процедура на целия континент хората се любуват на топло време и излизат на разходка по пай ръкав. Франция записва температури от съвсем 25° в неделя, като имаше над 100 усъвършенствани локални върха. В Швейцария и Полша не падна под 19° в някои региони. Белгия записва най-горещия си декемврийски ден в събота в град Дипенбек при 17,5°, надхвърляйки предходния народен връх от 17,2°, регистриран в Брюксел през 1953 и 1989 година Средните температури в Германия бяха над 15° и още, и още...

Но това не радва туроператорите и всички заети със зимната ски промишленост. Френската метеорологична работа Meteo France разгласи, че в Южните и Северните Алпи на височина над 2200 м се следят близки до естествените снеговалежи. Но добра снежна завивка към момента липсва, изключително на по-малка височина в Северните Алпи и в Пиренеите.

Затова френските зимни курорти изпаднаха в невиждана рецесия. Почти половината ски писти бяха затворени - в Пиренеите 10 от 30-те курорта закриха ски зоните, а някои като Муртис, От-Гарон и Ла Пиер Сен Мартен стопираха и лифтовете. Във френските Алпи ситуацията е съвсем същото. В Горна Савоя валя дъжд, което принуди Семноз да затвори изцяло порти по време на коледните празници. Същевременно Пра дьо Лиз Сьомон бе наводнен от проливни дъждове и също остана без ски трасета. Като цяло на територията на Франция от 27 декември насам действат едвам 1/4 от всички писти.

В швейцарските курорти на по-малка надморска височина като Виляр сюр Олон и Кран Монтана ситуацията е същото. Шплюген стана последният към този момент швейцарски ски комплекс, който затвори пистите си. В Аделбоден пък температурата доближи 15°, а там в събота и неделя би трябвало да има надпревари за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Директорът на трасето Тони Хади съобщи, че тази година слаломът и гигантският слалом за мъже ще се проведат върху 100% неестествен сняг. " Климатът е малко провокационен, само че какво да вършим тук? Да спрем да живеем ли?! ", добави той.

Австрия и Италия имат малко по-благоприятни условия, само че и там е нужен повече сняг за ски - да вземем за пример в Инсбрук и Вал Гардена. Австрийските курорти към Залцбург (Заалбах-Хинтерглем, Цел ам Зее и др.) видяха снеговалеж за последно преди месец, а фамозният немски център Ленгрис е една пасторална панорама на тревисти полянки и скални зъбери към тях.

Заради обстановката доста от шефовете на зимни курорти в Европа започнаха спешни диалози за избавяне на сезона, който е на ръба на сгромолясването поради огромен отлив на туристи - хората просто желаят да карат ски, тъй като положително хотелско обслужване могат да получат и на доста други места. Но в ски центровете не могат да рискуват с отваряне на трасетата поради оголените сектори, което провокира риск за сигурността на гостите и вероятно погашение на големи застрахователни суми за произшествия и тежък срив на имиджа на курортите. Някои зимни центрове в Швейцария извадиха от складовете маунтинбайковете и оферират още веднъж трасетата си за колоездене.

Най-високите курорти към този момент остават отворени за ски спортове, само че избавят ситуацията с от ден на ден оръдия за неестествен сняг. Тези устройства обаче изразходват големи количества вода, а да вземем за пример в Швейцария пробват да съхраняват водата тази зима, с цел да може да се генерира задоволително водноелектрическа сила и тя да компенсира дефицита на газ поради войната в Украйна.

Най-новото изследване на университета в Базел предизвестява, че курортите ще би трябвало да разчитат от ден на ден на изкуствения сняг, с цел да оцелеят, което ще усили потреблението на вода с до 80%. Това може да провокира спор сред промишлеността за зимни спортове и локалните общности, чиято сила идва от водни източници. Прогнозата е и за голямо нарастване на разноските за ски спорт, защото курортите минават към все по-скъпи и изкуствени способи за опазване на снега по скатовете.

Вим Тиери, професор по климатология в университета в Брюксел, изяснява, че студените въздушни потоци, които са докарали зимните стихии в от Арктика в Съединени американски щати, за разместили огромни маси топъл въздух от субтропичните зони към Европа.

" До края на века това просто ще завърши - имам поради карането на ски в Алпите, каквото го познаваме - съобщи той. - В бъдеще тези проблеми ще се задълбочат, тъй като снегът ще продължи да се топи, до момента в който климатът се затопля. "

Наскоро и президентът на МОК Томас Бах изрази опасения, че климатичните промени ще създадат по този начин, че мъчно да се намират домакини на зимните олимпийски игри. Според него в скоро време 50% от зимните курорти в Европа " няма да съществуват в настоящия си тип ".

" Засегнатите зони към този момент няма да влагат в зимни спортове в дълготраен проект, а ще се насочат към летни прояви като туризъм или колоездене. Броят на местата, които могат да бъдат домакини на международни шампионати или зимни олимпийски игри, ще намалее доста ", сподели 68-годишният немец.

КАК Е В БЪЛГАРИЯ

Краткият отговор е: същото като в цяла Европа.

В Банско продължава неналичието на сняг и това се вижда прелестно на уебкамерите в ски зоните. В курорта зимният сезон бе открит публично на 17 декември, само че тогава също нямаше задоволително завивка за каране на ски или сноуборд.

" Когато насрочихме датата за отриване, имахме прелестна снежна завивка, която след 10 дни и топло време изчезна ", съобщи Иван Обрейков - управител на компанията концесионер " Юлен ".

В Пампорово откриха сезона на 23 декември с пет покрити с неестествен сняг писти. А шефът на " Пампорово " АД Мариян Беляков разгласи: " Въпреки че нямаме натурален сняг, имаме толкоз доста неестествен сняг, че сме изцяло спокойни най-малко за идващите 20 - 25 дни. "

Сега, 14 дни по-късно, в Пампорово сняг продължава да няма.

Както и в Боровец, където откриха отчасти сезона на 22 декември с стартиране на част от пистите - " Рила ", " Ротата ", образователен плац " Бороспорт " и " Иглика ". Но изобилен сняг по този начин и липсва, по тази причина в курорта са понижили цените на въжен превоз картите " до смяна на снежната конюнктура ".

Същевременно служебният министър на туризма Илин Димитров разгласи, че зимните ни курорти тази година ще разчитат главно на българските туристи, като от чужбина се чакат посетители най-вече от Израел, Полша и Англия. Само дето сняг продължава да няма. Няма и информация дали има и какъв брой са анулираните резервации в нашите зимни курорти заради невъзможността за каране на ски.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР