Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му

...
Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му
Коментари Харесай

Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят

Повреждането на някой апарат малко след приключването на гаранцията му освен е изнервящо, само че и усилва международната планина от боклуци, информира Би Би Си.

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това форсира климатичните промени поради парниковите газове, които се отделят при производството, написа флагман.бг.

Гражданите на Европейски Съюз и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като " право на ремонт ".

Това плануват поредност оферти на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да вършат продуктите си по-трайни и по-лесни за корекция.

Европейските оферти са ориентирани към осветителните тела, тв приемниците и огромните домашен електроуреди.

Плановете за европейска инструкция за екодизайна са комплицирани и противоречиви. Според производители препоръчаните правила за опция за ремонт са прекомерно строги и ще задушат нововъведенията.

Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е разрешила на фирмите да си запазят контрола върху процеса на корекция, настоявайки някои артикули да бъдат поправяни от експерти под контрола на производителите.

Същевременно минимум 18 американски щати също обмислят сходни законодателни разпореждания на фона на засилващото се неодобрение против продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, тъй като са залепени в единно цяло, или за които не се оферират аварийни елементи или указания за ремонт.

Според природозащитници законодателните ограничения, които се създават в Европа и Съединени американски щати, бележат забележителен прогрес към понижаване на въглеродните излъчвания и по-добро потребление на ресурсите.

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?

Отговорът на този въпрос не е елементарен. Според анализатори по принцип, в случай че уредът ви е остарял и има невисок клас енергийна успеваемост, от време на време от позиция на въглеродните излъчвания, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде сменен с нов, с енергиен клас А или АА.

Води се и спор до каква степен потребителите са подготвени да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой различен.

Движението за въвеждане на " право на ремонт " упорства да се създават артикули, които могат да бъдат изцяло разглобявани и поправяни с аварийни елементи и инструкции, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се опасяват, че " домашните майстори " ще повредят уредите, които се пробват да поправят, и евентуално могат да ги създадат рискови.

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.

Според едно проучване сред 2004 година и 2012 година делът на огромните домашен електроуреди, които " издъхват " до пет години, се е нараснал от 3,5 до 8,3 %.

Анализ на пералните машини, изхвърлени в избран център за преработване, в същото време сподели, че над 10 % от тях са на по-малко от пет години.

Според друго изследване поради въглеродния диоксид, отделян в индустриалния развой, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни излъчвания по отношение на модел с по-кратък витален цикъл.

Много лампи в Европа се продават с самостоятелни крушки, които не могат да бъдат сменяни, тъй че поради изгаряне на една крушка цялата лампа би трябвало да бъде изхвърлена.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР