Повредата на Балтийския газопровод, нанесена по-рано този месец, е била

...
Повредата на Балтийския газопровод, нанесена по-рано този месец, е била
Коментари Харесай

Според финландската полиция Балтийският газопровод e бил пробит с котва

Повредата на Балтийския газопровод, нанесена по-рано този месец, е била породена от огромна котва, влачена по дъното на морето, заяви финландската полиция, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Все още обаче е рано да се каже дали става дума за случай или за съзнателно деяние.

Следователите са разкрили двуметрова котва на морското дъно наоколо до газопровода, който беше развален на 8 октомври и в този момент проверяват дали тя не принадлежи на китайски контейнеровоз, прекосявал по това време в региона.

Полицията още преди време заяви, че повредата на Балтийския газопровод и на два телекомуникационни кабела е била породена от " външна механична мощ " и тече следствие дали това е случай или бойкот.

По дъното на морето са открити дълги и необятни следи от влачене на нещо, които водят до тръбата, а котвата е открита директно след нея. Едно от остриетата на котвата е счупено, показват от полицията.

" Следващите въпроси, които би трябвало да получат отговор, са дали случилото се е преднамерено, от безхаберие, от неприятни умения в мореплаването и дали зад това не се крият избрани претекстове ", съобщи на конференция шефът на финландското разследване Робин Лардо. " Засега към момента е рано за отговори ".

Още в петък следователите се насочиха към китайския контейнеровоз " Ню полар беар ", минал над тръбата и кабелите по време на повредата. Те са открили, че едната от двете водещи котви на кораба липсва и, към този момент без триумф, пробват да открият връзка с контейнеровоза, с цел да схванат дали тя не е останала на дъното на Финския залив.

Вчера Китай се разгласи за " обективно, почтено и професионално " следствие на случилото се с газопровода.

Инцидентът прекъсна доставките на тръбен природен газ за Финландия, само че страната ще се оправи и единствено с доставките на полутечен природен газ до терминала в Инко, показва Ройтерс.

След повредата на газопровода НАТО усили патрулите си в Балтийско море.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР