Повод за тази препоръка са публикуваните от Регулатора заявления за

...
Повод за тази препоръка са публикуваните от Регулатора заявления за
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска яснота за новите цени на електроенергията от 1 юли

Повод за тази рекомендация са оповестените от Регулатора „ заявки за одобряване на цени “, импортирани от сдружения лицензианти в секторите „ Електроенергетика “ и „ Топлоенергетика “, за ценовия интервал 1 юли 2023 година – 30 април 2024 година, където на процедура в забележителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната сила.

 

Проблемът е, че тези основни числови изражения са заличени в документите с претекста за комерсиална и/или индустриална загадка на сдруженията. 

 

„ Обръщам внимание, че това са предложенията на сдруженията за крайни цени, а не изходни данни за образуването им, за които би имало учредения да се счита, че съставляват комерсиална и/или индустриална загадка “, написа проф. Ковачева.

 

Тя е категорична, че по този метод жителите и други заинтригувани страни са лишени безпричинно от информация - в прорез с текста на член 15, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който КЕВР разгласява на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за одобряване на цени, дружно с всички изходни данни.

„ Недопустимо е в оповестените от КЕВР оферти за цени да липсват самите цени.

 

По този метод не се извършва задачата на закона “, акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева се базира и на правото на жителите да получават информация, залегнало и в Хартата на главните права на Европейския съюз (ОВ, С 326/391 от 26 октомври 2012 г.).

 

Тя обръща внимание и на различен факт - с всяка минала година се усилва броят на сдруженията от секторите „ Електроенергетика “ и „ Топлоенергетика “, които дефинират като „ загадка “ препоръчаните от тях крайни цени и акцентира, че „ един път позволена, заради неналичието на гласност и бистрота тази процедура подкопава доверието към регулаторния развой “.

 

„ Като регистрирам многочислените аспекти на комплицираната обстановка в енергийния бранш, обвързвана с рисково високите цени на енергийните запаси на интернационалните пазари, както и на квотите за въглеродни излъчвания, безапелационното е мнението ми, че цялостният развой на ценообразуването в енергийния бранш следва да бъде оптимално обществен и транспарантен “, написа Диана Ковачева. Тя упорства за предприемането на своевременни дейности за публикуване на предложенията на сдруженията лицензианти за крайните цени преди процедурата за публично разискване на заявките - член 14 от Закона за енергетиката.

 

В умозаключение омбудсманът акцентира, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти нараствания на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година са неоснователни, както и че търговията с електрическа и топлинна сила би трябвало да се прави при гарантиране и на ползите на потребителите - член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката.

 

От своя страна ръководителят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че няма да се допусне внезапен скок на цените от 1 юли:

" Няма да допуснем внезапно увеличение на цените както на електрическата енергия, по този начин и на топлинната сила ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР