Повишението на цената на хляба е факт. Това заяви Мариана

...
Повишението на цената на хляба е факт. Това заяви Мариана
Коментари Харесай

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Повишението на цената на хляба е реалност . Това съобщи Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред БНР.

По думите й доставната цена на хляба към веригите е много по-ниска от плащаното от потребителите , безапелационна е Кукушева.

По думите й на всеки лев , в комерсиалната верига остават под формата на облага 30 стотинки . Отделно 15 стотинки се употребяват за реализация на хляба . При реализацията на хляба не е належащо да има съветник, който да подава хляба на потребителя. Потребителят самичък си взима хляба от регалите.

" Цената е съпроводена постоянно с едни 20% Данък добавена стойност към страната , които съставляват 20 стотинки. Така от лв., като съберете изредените от мен съставни елементи, сами разбирате, че за хлебопроизводителя - снабдител остават 35 до 40 стотинки ", сподели Кукушева.

Не единствено цената на зърното, само че и на петрола, както и фонд " Работна заплата " въздействат върху цената на хляба. Той се създава през нощта, а искащите за сходна работа са малко. В последните години заплатите в бранша са се повишили с 250% и са приблизително към 1800 лева .

Припомняме, преди дни земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че беседва с представители на огромните търговски вериги да не усилват цената на хляба.
По-късно изясни, че ще заведе представителите на комерсиалните вериги при премиера Бойко Борисов , с цел да упорстват да не нараства хляба, само че без да подписват съглашение, тъй като може да се одобри като картел.

Икономистът Георги Вулджев от Българското либертарианско общество и Експертния клуб за стопанска система и политика дефинира тези диалози като " опит за някакво централно обмисляне на ценовия механизъм в стопанската система ".

" Въпреки че се водят договаряния сега с огромните търговски вериги, нищо не се споделя за по-малките дистрибутори - дребните магазинчета, които ще пострадат, в случай че комерсиалните вериги се съгласят да продават без облага ", съобщи Вулджев.

По думите му, в случай че веригите могат да си го разрешат , тъй като имат доста повече потенциал да редуцират разноски от другите пера на своята активност, дребният и междинен бизнес няма тази опция .

В кварталните магазинчета една от главните, която се продава най-вече, е точно хлябът. Ако той се продава без облага, това ще ти навреди на дребния бизнес доста.
" Това е нещо, което не се регистрира задоволително добре нито от министерство, нито от медиите ", добави Вулджев.

 Българска социалистическа партия кани Горанов на диалог за 5% Данък добавена стойност върху хляба
Българска социалистическа партия кани Горанов на диалог за 5% Данък добавена стойност върху хляба

Нинова е оптимист за смисъла на стойностните диалози
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР