Повишената концентрация на серен диоксид във въздуха притесни гражданите на

...
Повишената концентрация на серен диоксид във въздуха притесни гражданите на
Коментари Харесай

Пулмолог: Обикновената маска не предпазва от мръсния въздух


Повишената централизация на серен диоксид във въздуха тормози жителите на Перник през последните дни. Опасно ли е това, по какъв начин може да се предпазим от този газ и има ли ограничения за предварителна защита в такива обстановки - тематиката разяснява в ефира на Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.
Д-р Симидчиев изясни кои са най-рисковите групи в популацията, при които концентрацията на серен диоксид оказва най-негативен резултат.
"За разлика от фините прахови частици, серният диоксиод е газ, той не може да бъде спрян с маска или шалче. При сензитивните хора той може да провокира конвулсия на дихателните пътища, кашлица. В групите на сензитивните хора влизат деца до 5-годишна възраст и хора над 65-годишна ", посочи пулмологът.
"Серният диоксид се отделя главно при горене на въглища, в Перник това е с помощта на обстоятелството, че има и топлоцентрала на въглища и вследствие на безветрието, се получи централизация на този газ ", изясни доктор Симидчиев.
По думите му, при централизация на този газ, не би трябвало да се излиза на открито и не би трябвало да се диша прекомерно надълбоко. Газовете провокират недоволства сега, когато дишаме, само че там няма такава дълготрайна щета като при фините прахови частици, изясни доктор Симидчиев.
"За въздуха също би трябвало да има кодове както тези, които разгласяваме за времето. В света има такива кодове. Добре е да ги има и у нас - да вземем за пример жълт код, единствено за чувствителни хора, виолетов код - за всички ", сподели още доктор Симидчиев.
По думите на доктор Симидчиев, управляващите в Перник са имали добра съгласуваност и са уведомили хората в точния момент. Проблемът обаче е в това, че не би трябвало да се позволяват такива случаи, а не да се осведомяваме за тях.
"Когато става въпрос за фини прахови частици, сертифицираните маски правят работа. За това мога да съветвам хората. Обикновните хирургични маски и шалчета не могат да спрат фините прахови частици ", счита пулмологът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР