Повишаването на цените на какаото на световните борси внесе сериозен

...
Повишаването на цените на какаото на световните борси внесе сериозен
Коментари Харесай

Кой печели от рекордното поскъпване на какаото

Повишаването на цените на какаото на международните тържища внесе сериозен ужас в работещата с него промишленост, само че облагодетелства производители, преработватели на зърна, спекуланти и производители на шоколад, написа Франс прес.

През март цените скочиха неимоверно до над 10 000 $ за звук на борсата в Ню Йорк поради неприятната годишна продукция в Западна Африка, породена от композиция от неподходящо време и опустошителни заболявания в старите насаждения. След това цените спаднаха, само че въпреки всичко остават три пъти по-високи от предходната година.

В Кот д'Ивоар и Гана, водещите производители на какао в света, цените се дефинират от управляващите " въз основа на цените от предходните месеци ", само че реколтата " към този момент е значително авансово продадена ", изяснява Танкред Воатюрие от Центъра за интернационално съдействие в региона на агрономическите проучвания за развиване (CIRAD).

Шоколадът ще продължи да нараства

Това понижава въздействието на съмненията на цените, както нагоре, по този начин и надолу. В резултат на това дребните производители, които нормално едвам изкарват прехраната си, не съумяха да се възползват.


Властите въпреки всичко покачиха цената на междинната годишна продукция с 50 на 100 през април до сред 2300 и 2500 $ за звук, платени на производителя.

В други страни, където системата е либерализирана, като Камерун, Нигерия, Еквадор и Бразилия, производителите са се възползвали повече от нея, продавайки реколтата си на купувачи, подготвени да платят цени, близки до тези на стоковите пазари.

Големите преработватели, които мелят зърната на масло или прахуляк, като да вземем за пример най-големият производител на шоколад в света - швейцарският " Бари Калебо " (Barry Callebaut), американският търговец " Каргил " (Cargill), сингапурският " Олам " (Olam), нормално са договорили огромна част от доставките си авансово. Но някои контракти не бяха спазени, което ги принуди незабавно да намерят суровина на високи цени и от време на време да забавят производството във фабриките си.

Драстичното повишаване на какаото и захарта подвига цената на шоколада

" Бари Калебо " уточни при започване на април, че е изтеглил повече от нормално от паричния си поток, с цел да финансира покупките си, само че разполага с задоволително какао, с цел да отговори на търсенето.

Други, по-малки медиатори, може да се затруднят да намерят средствата, нужни за адаптиране към новата среда.

" Контрабандистите евентуално потриват ръце като купуват малко над закрепените цени в Кот д'Ивоар и Гана и препродават на пазарни цени от Того, Гвинея, Либерия или Сиера Леоне ", отбелязва Стив Уотъридж от " Услуги за тропически проучвания " (Tropical Research Services - TRS).

 iStock/Getty Images

Цените на какаото скачат, защото предлагането е по-ниско от търсенето за трета поредна година, съгласно Международната организация по какаото (ICCO). Инвестиционните фондове усетиха накъде духа вятъра и заложиха на повишаване на цените, прибирайки облаги в този развой.

Но от януари насам цените станаха доста непостоянни, даже за спекулативните фондове, и доста от тях се отдръпнаха от пазарите. Броят на договорите спадна от 334 000 в средата на януари до 146 000 през април, изясни Оле Хансен, началник на звеното за разбори на вложенията в първични материали към датската капиталова банка " Саксо Банк " (Saxo Bank).

" Не можем да обвиним спекулантите в изкуствено повишени цени ", добави от своя страна Стив Уотъридж.

Търговските къщи и производителите на шоколад нормално се защищават от превръщане на посоката на цените, като залагат на противоположната наклонност на финансовите пазари, като в този случай залагат на спад. Някои трябваше да подават спомагателни средства при своите банкери, с цел да покрият евентуалните си загуби. Други трябваше да се откажат от тези финансови интервенции, което механически ги принуждава да изкупуват назад контракти на пазара и тези дейности механично покачват цените.

Като се има поради забавянето във времето сред закупуването на първични материали и производството, цената на шоколадовите блокчета и бисквитите, които сега са на рафтовете, теоретично не би било допустимо да се конкурират с колосите в бранша като " Марс " (Mars), " Монделийз " (Mondelez), " Нестле " (Nestlé), " Хършис " (Hershey's) и " Фереро " (Ferrero).

" Ние сме напълно заети с бъдещите ни контракти, които предстоят да бъдат подписани до края на годината ", удостовери основният изпълнителен шеф на " Нестле " Улф Шнайдер през април.

Дори измежду занаятчийските и франчайзинг производители на шоколад суровината съставлява единствено дребна част от крайния артикул,върху който " има огромен марж ", прави оценка Себастиен Ланглоа, съосновател на Френската какаова компания (Société franсaise du cocoa), която към момента не е нараснала цените си.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР