Повишаването на инфлацията у нас зависи изцяло от хода на

...
Повишаването на инфлацията у нас зависи изцяло от хода на
Коментари Харесай

Гоним двуцифрена инфлация

Повишаването на инфлацията у нас зависи напълно от хода на военните дейности и възможните наказания против Русия. Това сподели ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

„ Към момента следим инфлация, която е най-малко 2-3 пункта над тази, която сме дефинирали, т.е. към февруари тя е към 9 - 9.1%. Хубавото на бюджета е, че има финансови разноски, които са на база недостиг. По-скоро по-малки финансови разноски ще бъдат направени, които ще бъдат трансформирани при нужда за покриване на други потребности, провокирани от тези наказания “, сподели Каримански.

Цитираната цифра може да се окаже мека, тъй като „ довоенната ” ни прогноза беше за годишна инфлация от 12% към юни, а по-късно – слизане до 7.5% в края на годината, сподели централен банкер. Той изясни, че войната е значим фактор за растежа на цените, само че даже и тя да бъде прекъсната, суровините няма да спрат да нарастват. Експертът от Българска народна банка сподели още, че другата седмица се чакат основни данни от ЕЦБ, които ще включват износа и от които ще могат да се създадат по-точни прогнози за повишаването у нас.

Българска народна банка чака инфлацията да продължи да се форсира до края на полугодието. Това пък стана ясно от икономическия обзор на Централната банка по януарски, довоенни  данни.

„ През четвъртото тримесечие на 2021 година се наблюдаваше усилване на формиралата се от началото на годината наклонност към ускорение на инфлацията, като на годишна база през декември покачването на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) възлезе на 6.6% ”, написа в документа. Нарастването на цените беше широкообхватно  и отразяваше най-много директни и косвени резултати от покачването на цените на съществени енергийни артикули (петрол, природен газ и електроенергия) и на храните на интернационалните пазари. Базисната инфлация също се форсира в изискванията на повишаване на потребителските разноски на семействата, повишаването на цените на потребителските артикули при главните търговски сътрудници на България и косвените резултати от повишаването на енергийните първични материали и на храните. В групата на административно определяните цени се наблюдаваше едва ускоряване на инфлацията по отношение на края на 2020 година, което се дължеше основно на одобрените от Комисията за енергийно и водно контролиране по-високи цени на електрическата и топлинната сила, в действие от 1 юли 2021 година, както и покачванията на контролираните цени на газообразните горива в интервала април – декември 2021 година ”, написа още в прегледа.

Очакваме инфлацията да продължи да се форсира през първата половина на 2022 година ” ,  безапелационни са централните банкери. Пред реализирането на прогнозата за инфлацията съществуват опасности за по-голямо повишаване на цените в сравнение с в базисния сюжет, произлизащи основно от вероятни промени в контролираните цени на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила след приключване на прелюдия от държавното управление през декември 2021 година мораториум върху цените на тези услуги със период на деяние до 31 март 2022 година.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху стопанската система през първото полугодие, пресмятат специалистите от Българска народна банка. Един от факторите е обвързван с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите консуматори, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни артикули, изключително плодовете и зеленчуците, както и на услугите. Покачващата се инфлация най-вероятно ще докара до стягане на паричната политика в международен мащаб, разясняват от банката. Според специалистите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни скъпи бумаги.

„ Според регулярно провежданите от Национален статистически институт бизнес анкети за стопанската обстановка в края на 2021 година и началото на 2022 година се следи доста повишаване на каузи на компаниите, които плануват нарастване на продажните цени през идващите три месеца. Такава наклонност се регистрира във всички съществени браншове – търговия на дребно, услуги и индустрия. В допълнение към това в групата на мениджърите в търговията на дребно, които плануват напредък на цените, доминират упованията покачването да бъде със същите и/или по-бързи темпове по отношение на следеното до момента, което е причина през идващите месеци да продължи да се следи покачване на инфлацията при питателните и нехранителните артикули ”, написа още в разбора.

Но неприятната прогноза, може да се окаже още по-лоша.

„ Пред реализирането на прогнозата за инфлацията съществуват опасности за по-силно повишаване на цените по отношение на базисния сюжет, произлизащи основно от динамичността на интернационалните цени на съществени първични материали и вероятни промени в цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила на контролирания пазар след приключване на прелюдия от държавното управление през декември 2021 година мораториум върху цените на тези услуги със период на деяние до 31 март 2022 година В същото време утвърденото от КЕВР намаляване на цената на природния газ (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) със 17.6% през февруари по отношение на януари 2022 година, което не е включено в базисния сюжет на прогнозата, е причина за по-ниска инфлация ”, предизвестяват от Централната банка.

 Но през март картината към този момент е друга. Така че би трябвало да се научим да живеем месец за месец и да се надяваме, че и шокиращите цени ще бъдат гладко овладяни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР